KAKO ŠTEDE BANSKI DVORI

GLOBUS OTKRIVA Vlada državnim službenicima kupuje 10.000 pametnih telefona za 40 milijuna kuna!

Na portalu javne nabave oglašena je za 40 milijuna kuna nabavka za Ured predsjednika Sabora, Uredu predsjednika Vlade, sva ministarstva...
 Damjan Tadić / CROPIX

Svašta se može financirati s 40 milijuna kuna. Toliko recimo košta izgradnja novog dječjeg vrtića. Točno taj iznos potreban je za pročistač na dubrovačkoj Ombli. S 40 milijuna kuna dva puta bi se mogao pokriti gubitak grada Splita. A u vrijeme masovnih štrajkova ojađenih državnih i javnih službenika, taj je novac najpametnije uložiti u nove mobitele, piše Globus.

I to za te iste državne i javne službenike!

Pa ih tako državna uprava putem Središnjeg državnog ureda za javnu nabavu kupuje, a ni manje niti više već 10 tisuća, zajedno s 2200 novih SIM kartica i mobilnim uslugama. Nabavka koja je ovih dana oglašena na portalu javne nabave vrijedi 40 milijuna kuna za period od dvije godine, a odnosi se na mobilne uređaje, kartice i 2250 modema namijenjenih Uredu predsjednika Sabora, predsjedniku Josipoviću, Uredu predsjednika Vlade, svim ministarstvima, mnogim državnim uredima, državnim upravnim organizacijama i stručnim službama.

Hrvatski su si službenici poželjeli tri razreda mobitela: obične uređaje sa standardnim funkcijama, aparate s naprednim funkcijama te popularne "pametne telefone".

No čitajući detaljne specifikacije traženih uređaja, ispada da i drugi razred mobitela trebaju biti smartphonei jer su službenici poželjeli da im zaslon bude osjetljiv na dodir, da imaju kapacitet memorije 16 gigabajta te obavezno imaju mogućnost pregleda GSM karte.

Ukupno će državni službenici dobiti 6250 smartphonea, a ostatak nabavke se odnosi za obične telefone za niži rang službenika. Također, zanimljive su i specifikacije o vrstama usluga koje traže za 40 milijuna kuna državni će službenici dobiti pakete s roaming uslugama u iznosu od 235 tisuća SMS-ova u dvije godine te 15 tisuća megabajta prijenosa u roamnigu, otkriva Globus.

Nije niti čudno da ih se za 1. maj na Jelačić placu okupilo tako malo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 03:38