ČETIRI SCENARIJA ZA RUŠENJE VLADE

GLOBUS PRVI OTKRIVA Detaljno razrađena strategija Kolinde Grabar-Kitarović za obračun s Kukuriku-koalicijom

Prvo - tražiti da Vlada zbog nerada i neprekidnog odvlačenje zemlje u ponor odstupi te ustrajavati na tome. Drugo - sazvati zajedničku sjednicu nove predsjednice i Milanovićeve Vlade te stvoriti javni pritisak ako premijer to odbije...
Zagreb, 110115.Slavonska avenija 6.Izborni stozer predsjednicke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarovic u Hypo centru slavi objavu rezultata izbora za predsjednika Republike Hrvatske.Kolinda Grabar Kitarovic nova je predsjednica Republike Hrvatske.Na fotografiji: Slavlje Kolinde Grabar Kitarovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

S novom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović sastao sam se dan prije drugog izbornog kruga, u subotu 10. siječnja, u kafiću Cafe de Paris na Cvjetnom trgu. Nepunih sat vremena razgovarali smo o prvim mjerama i potezima što će ih poduzeti u Uredu predsjednika Republike ako bude izabrana za predsjednicu.

Taj isti razgovor nastavili smo i dan nakon izbora, u ponedjeljak 12. siječnja, u hotelu Westin (zajedno s Kolindom bili su tom prigodom i članovi njezina stožera, njih troje, koji su odigrali važnu ulogu u njezinoj kampanji: Mladen Pavić, Jadranka Jureško Kero i Mate Radeljić).

Usporedo s razgovorima s novom hrvatskom predsjednicom, razgovarao sam i s nekim visokim dužnosnicima Hrvatske demokratske zajednice, kao i s analitičarima iz HDZ-ovih krugova. Svi smo se složili da je daleko najintrigantniji aspekt situacije u kojoj se Kolinda Grabar-Kitarović u ovome trenutku, kao novoizabrana predsjednica RH, nalazi taj kako će se idućih dana, tjedana i mjeseci odnositi prema premijeru Zoranu Milanoviću. Ali i kako će se premijer Milanović odnositi prema njoj.

Rezultat tih odnosa moglo bi, pod određenim uvjetima, biti i raspisivanje izvanrednih, tj. prijevremenih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, možda još prije ljeta. Naravno, to ne znači da će se ti izbori doista i dogoditi.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:23