DRAMATIČNI DANI U VLADAJUĆOJ STRANCI

GLOBUS: TRENUTAK ISTINE Konačni obračun u SDP-u: 'Više ne tinja, ovo je plamen!'

Možda još nema 60 ruku za smjenu Milanovića, ali sad su svi u stranci svjesni da je promjena neizbježna

Kad bi ekonomska situacija bila bolja, možda bismo još nekako mogli prihvatiti ovaj poraz i objašnjenja koja smo u nedjelju čuli od Zorana Milanovića. Ali si­tu­acija je takva da nema niti gospodarskog rasta niti reformi, a Vlada i SDP gube izbore i, što je najgore, tek ćemo pasti na samo dno. Izbor nije lagan, ali je jednostavan: jako brzo moramo nešto promijeniti, ili politiku koju vodimo ili Milanovića, makar sumnjam da je ovo drugo moguće – ozbiljnim glasom analizirao je za Globus član Predsjedništva SDP-a postizbornu situaciju dva dana nakon što su Socijaldemokrati i njihovi saveznici hametice poraženi na izborima za Europski parlament.

Socijaldemokratsku partiju Hrvatske i Zorana Milanovića čekaju burni dani i zahtjevi da šef stranke ispostavi račune za slobodan pad koji prolazi SDP. Nezadovoljstvo više ne tinja, sada je u pitanju pravi plamen, koji, možda, još ne prijeti Milanoviću, međutim, nakon posljednjih događaja, ništa u SDP-u više ne može biti kao do prije nekoliko dana.

Ako su prije nepunih mjesec dana protiv Milanovića ustali riječki i zagrebački članovi, a to su dvije glavne stranačke organizacije, sada se pobuna proširila u skoro sve dijelove zemlje. A tu su i utjecajni članovi kojima je svega dosta: Zlatko Komadina, Tonino Picula, Josip Leko, Mirando Mrsić, Slavko Linić, Rajko Ostojić, Davor Bernardić, Milanka Opačić, Vojko Obersnel, Ivan Račan i velik dio saborskih zastupnika, kao i lokalnih dužnosnika, koji sa zebnjom gledaju urušavanje stranke.

Zato se s golemim interesom iščekuje sjednica Glavnog odbora koja je zakazana za iduću subotu, 7. lipnja, kad će Milanović morati objasniti razloge izbornog fijaska.

Protiv Milanovića Iako se i do tada može desiti puno toga. U ponedjeljak je Linić na zatvorenom skupu riječkih SDP-ovaca u polusatnom razgovoru iznio niz teških kvalifikacija protiv premijera, i najavio kako je to tek početak. U Linićevu istupu bilo je svega, od optužbe kako je Milanović nazvao njegovu suprugu i najavio smjenu tadašnjeg ministra financija, preko opisa po kojem se predsjednik Vlade nije snalazio u situacijama kad se pripremao državni proračun pa do obećanja da će nastaviti borbu pa makar bio izbačen iz SDP-a.

Odluku o izbacivanju donose članovi Glavnog odbora, i iskusni Linić dobro zna kako je gotovo nemoguće da Milanović okupi šezdesetak članova koji bi digli ruke za eliminaciju čovjeka koji je jedan od stupova SDP-a u posljednjih 25 godina.

Koliki je elektricitet u stranačkom vodstvu, potvrdilo je to da ove srijede neće biti uobičajene sjednice Predsjedništva. “Tako je bolje jer možda bismo se počupali”, ironično je objasnio jedan od vodećih članova stranke.

Ali kada ga se pita da opiše buduće događaje, odgovara jednostavnim “ne znam”, upravo poput još šest-sedam uglednih SDP-ovaca s kojima smo razgovarali proteklih dana.

I upravo taj “ne znam” precizno opisuje današnji SDP, gdje je većina svjesna da brod tone, ali nitko se ne usuđuje pokrenuti otvorenu pobunu protiv kapetana.

Kada pričaju u diskreciji, SDP-ovci bez krzmanja priznaju kako je desna koalicija koju predvode Tomislav Karamarko i HDZ uvjerljivo pobijedila njihovu listu vladajuće koalicije na izborima za Europski parlament. Uostalom već prema prvim podacima Državnog izbornog povjerenstva, HDZ-ova lista dobila je 41,29 posto, Kukuriku 29,86 posto, a ORaH 9,41 posto. U brojkama to je izgledalo ovako – lista HDZ-HSP-AS-BUZ-ZDS-HDS dobila je 339.204 glasa, Kukuriku koalicija dobila je samo 245.264, a ORAH 77.000 glasova.

Ali zahvaljujući D’Hontovoj izbornoj metodi vladajuća koalicija se djelomično izvukla i imati će četiri zastupnika, a HDZ-HSP Ante Starčević šest, dok je jednog dobila Mirela Holy i OraH. Novi članovi Europskog parlamenta postali su Tonino Picula, Ivan Jakovčić, Biljana Borzan i Jozo Radoš, ali to nije nikakva utjeha.

Niti 24 sata poslije objave rezultata, započele su optužbe protiv Milanovića. Prvi je nastupio uvjerljivi izborni pobjednik Tonino Picula koji je pokazao kako Milanovića drži krivcem za poraz: “Svaka ozbiljna stranka i kad pobijedi, a pogotovo kad ne uspije u onome što je htjela, mora unutar sebe pogledati o čemu se zapravo radi”, kazao je Picula na Hrvatskoj televiziji. Ministar zdravlja Rajko Ostojić de facto je okrivio vladu za nesposobnost kada je izjavio: “Rezultati provedenih reformi se još ne vide, nema gospodarstva, nema novih radnih mjesta, nema zapošljavanja”.

A potom je Zlatko Komadina pustio lijepu provokaciju i podsjetio Milanovića kako je Dragutin Lesar dao ostavku zbog loših rezultata svojih laburista. Pametnom dosta.

...

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:36