KONFERENCIJA BRANITELJSKIH UDRUGA

GLOGOŠKI: Vlada je pregovarala s četnicima. Okrenuli su leđa braniteljima i Domovinskom ratu

 Neja Markičević / HANZA MEDIJA

Braniteljske udruge održale su konferenciju za medije povodom napretka u pregovorima Srbije o ulasku u Europsku uniju.

Ovo je bio posljednji vagon da se zaustavi "mini Haag" i progon hrvatskih branitelja, naveli su, dodajući da "Srbija danas slavi, a slavlje će platiti hrvatski branitelji."

"Neprihvatljivo je da netko tako sramotno odlazi u povijest, nakon samo šest mjeseci na vlasti, donese ovakvu odluku", poruka je branitelja o dozvoli Vlade RH da se poglavlje 23 otvori, javlja N1 televizija.

Smatraju ovo velikim političkim promašajem, koji apsolutno ide na štetu branitelja, koje će se "moći hapsiti i na teritoriju Hrvatske".

Đuro Glogoški je naveo da pregovore o poglavljiva 23 i 24 nije trebalo dozvoliti zbog Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, već je trebalo "oštrije i snažnije odgovarati" na provokacije srbijanskih vlasti.

"Obitelji poginulih, zatočenih i nestalih ne mogu prihvatiti način na koji je Vlada RH dozvolila otvaranje tih poglavlja.

"Ona je jučer, zvanično dozvolila Srbiji da sa sebe skine odgovornost za pronalazak nestalih", kazala je, odgovornost je prebačena na "leđa onih koji su potpisali i dogovorili i blagoslovili potpisivanje" otvaranja poglavlja 23 i 24.

Glogoški je kazao kako hrvatski vojni invalidi neće podržavati Vladu u idućem periodu.

"Srbija je morala otvoriti uvjete prije otvaranja ovih poglavlja. Sada samo očekujemo da nam netko kaže da su stradalnici Domovinskog rata teret ove države", kazao je Glogoški. Upitan je kako je izgledao sastanak u Vladi, na kojem je prisustvovao. Kazao je da su zahtjevi branitelja odbijeni.

"Okrenuli su leđa braniteljima, obiteljima nestalih i poginulih, okrenuli su leđa Domovinskom ratu", kazao je Glogoški.

"Idu izbori, na izborima će sve biti rečeno", kazao je Glogoški. Ustvrdio je i da deklaracija koju su predlagali branitelji više nema smisla.

"Ovim su pobjednike u Domovinskom ratu učinili poraženima, a poražene pobjednicima", kazao je Glogoški, najavljujući da branitelji neće podržavati Vladu do 1. rujna.

Josip Đakić (HDZ i HVIDRA) kazao je osim Zakona o univerzalnoj jurisdikciji i pitanja nestalih, problematično i pitanje ratne odštete.

"Pitanje svih pitanja je je li tehnička vlada smjela otvarati poglavlje 23... Želim da hrvatska diplomacija jasno kaže da se retorika srbijanske vlade mora promijeniti i da prestane jurisdikcija za suđenje hrvatskim braniteljima", kazao je Đakić. Ustvrdio je i da je svjestan što znači europska te da je Hrvatska mala zemlja, koja je prošla rat, ali i ušla u EU.

"Moramo imati zaštitu od Europljana, a ne pritisak", kazao je Đakić.

Hrvatska je, smatraju, izgubila način da utječe na razvoj pregovora. Sramotan je čin što su branitelje cijelo vrijeme, pa i na sastanku u petak, uvjeravali da je to dobro za njih: "To je sramotno, prave bedake od nas".

Hrvatska je 1990. godine krvarila pred očima Europe, koja je gledala kako nastaju masovne grobnice, a nestaju gradovi, poručili su.

Upitani tko je najodgovorniji, odgovaraju sa - "cjelokupna diplomacija, Vlada u cjelini i premijer". Za ministra vanjskih poslova Miru Kovača kažu da je samo izvršavao što mu je rečeno.

"Ministar branitelja Tomo Medved se apsolutno suprotstavio i on ima našu podršku", kazali su nakon toga. Glogoški je upitan postoji li mogućnost da se ponovno digne šator.

"Šator je bio pokazatelj da se u Hrvatskoj neke stvari ne mogu postići demokratskim putem. Ostaje nam samo da prosvjedujemo, kao što se prosvjeduje u drugim zemljama, a vidjeli ste kako to izgleda", kazao je Glogoški. Ustvrdio je zatim da je Vlada pregovarala s četnicima.

"Pregovarali su sa četnicima koji su na vlasti u Srbiji... Narod Srbije je odlučio da ima četničku Vladu, a što možemo očekivati od njih? Hrvatska vlada je odlučila pregovarati s četnicima, a hrvatske su branitelje stavili pred gotov čin", zaključio je Glogoški, javlja N1 televizija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:58