ZLOSTAVLJANJE

Glumica Sanja Vejnović: ‘Naš poznati glumac na silu mi je htio ući u sobu, poslije je prijetio‘

‘Bilo je mizogenih i seksističkih primjedba i raznih vrsti perfidnih zlostavljanja od jednog kolege‘, ispričala je Vejnović
Sanja Vejnović (arhivska fotografija)
 Neja Markicevic/Cropix

Glumica Sanja Vejnović je gostovala u RTL Direktu i govorila o brojnim pokušajima silovanja i spolnog uznemiravanja o kojima je počela govoriti njezina kolegica Milena Radulović. Ona je, smatra Vejnović, otvorila Pandorinu kutiju.

- Kada kažemo Milena Radulović uvijek kažemo i njeno zvanje - glumica. Pa se cijela priča počinje vezivati uz naše zvanje. Onda je bila maloljetna kada su se zlostavljanja događala. Silovanja je izvršavao dramski pedagog u jednoj školi koju je pohađala kao slobodnu aktivnost. Divim joj se da je snašla hrabrosti i snage da istupi jer istupanjem sa svojim imenom i prezimenom i imenom i prezimenom zlostavljača, silovatelja, ne možemo više šutjeti kao društvo, rekla je.

Podsjetila je da se nakon toga oformila stranica "Nisam tražila" gdje su i naše glumice iznijele vrlo potresna svjedočanstva o zlostavljanjima i uznemiravanjima.

- Ja sam ih sve čitala ove dane i kod svih normalnih i empatičnih ljudi, to izaziva užas, kaže Vejnović i dodaje da smatra da to nije ekskluzivno vezano uz glumački poziv nego ih ima u svim profesijama i na svim nivoima.

- Slušam priče i od djece mojih prijatelja. Netko studira na Medicini, netko na Stomatologiji - vrlo slične priče čujemo pa neka se i to otvori. Ipak, zlostavljače se ne može staviti u jedan kalup, a to se događa u svim slojevima društva i obrazovanja.

Slična iskustva

Otkrila je da je i ona imala sličnih iskustava.

- Počela bih od onih iskustava koje svi potisnemo, a koja se događaju u najranijoj dobi i koji nam postaju tako, mi svi svoje ranice zatvaramo i zaboravljamo, i to je neki obrambeni mehanizam. Ali, ove dane razgovarajući sa svim svojim prijateljicama, ne samo glumicama, vraćaju se sjećanja na neka događanja pri izlascima u mladosti, pri neprimjerenim ponašanjima, pri pokušajima silovanja.., rekla je Vejnović i istaknula da je potrebno djecu naučiti što je prihvatljivo, a što nije.

- Dok sam bila djevojčica u pubertetu u osnovnoj školi. U to doba dječaci imaju potrebu ne obuzdavati svoje hormone koje ispoljavaju tako da djevojčice primaju za grudi i mjesta koja nisu ugodna. To jedno iskustvo meni nikako nije bilo ugodno, a nije niti mojim prijateljicama u razredu. Požalile smo se razrednici koja nam je dala odgovor da su to dječaci, da njima rade hormoni i da je to normalno. Tada sam taj odgovor prihvatila, a sada se pitam je li to bio odgovor jednog pedagoga. Morala sam izgraditi neki obrambeni mehanizam i počela sam trenirati džudo ne bi li se naučila braniti i istući dečke kada bih se našla u toj situaciji, a branila sam i prijateljice, dodaje Vejnović za RTL.

Zlostavljanja na poslu

Zlostavljanja je bilo i na poslu, kad je već bila u zreloj dobi.

- Ne seksualne prirode, ali mizogino i seksističkih primjedba i raznih vrsti perfidnih zlostavljanja od jednog kolege. Nisam tome bila samo ja izložena, već cijeli ženski dio ekipe. Tog sam kolegu prijavljivala, tražila zaštitu, a nisam je dobila. Izborila sam se sama i borila sam se tijekom snimanja na svoj svojstven način. Odgovor bi bio: show must go on. E pa ne mora uvijek. Prekasno je on maknut iz serije i prekasno smo mi bili oslobođeni tog zlostavljanja.

Navela je da je jedan kolega koji je bio 25 godina stariji od nje kad je ona imala 20 godina pokušao na silu ući u njezinu sobu.

- Bio je oženjen i vrlo poznat i prihvaćen od društva. Svi su ga voljeli. Pokojan je pa mu neću reći ime. On je na silu htio ući u sobu kada smo spavali u hotelu na snimanju. Izgurala sam ga, nije se ništa desilo. Rekla sam da ću vikati i izgurala sam ga iz sobe. Bila sam sretna da sam ja izvojevala svoju malu pobjedu i da sam ga otjerala. On se na mene ljutio i sa mnom nije htio razgovarati. Nije htio proći tekst prije scene i to je rezultiralo prijetnjom da sljedeći film koji sam trebala raditi, a već sam se dogovorila s redateljem, kada je čuo da bi trebala glumiti glavnu ulogu, rekao je da se to neće desiti. I to se stvarno nije desilo, rekla je Sanja Vejnović.

Kasnije je svima ispričala što se dogodilo i zaključila da moramo prestati šutjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 09:34