OPERACIJA ARENA>BARIŠIĆ IZNIO NOVE OPTUŽBE

GOBAC MI JE REKAO: Sređeno je. Maček je preuzeo 2 milijuna eura od Arene i dao HDZ-u

Ako je istina ono što priča bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, riječ je o dosad najvećem pojedinačnom isisavanju novca vladajuće stranke

Dva milijuna eura od novca namijenjenog gradnji zagrebačke sportske dvorane Arena “isisano” je za crnu blagajnu HDZ-a!

To je prošli mjesec razotkrio Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a , dodatno objašnjavajući način na koji je funkcioniralo tajno prikupljanje novca za potrebe stranke.

Ako je vjerovati bivšem rizničaru HDZ-a, ta dva milijuna eura dosad je najveći pojedinačni iznos koji je završio u crnom fondu stranke u bivšem premijerskom mandatu uhićenog Ive Sanadera.

Otkriven posrednik

Mladen Barišić, za kojega Sanader u svojoj obrani tvrdi da s njim i nije imao nekakve posebne odnose, također je otkrio tko je bio posrednik u predaji spomenuta dva milijuna eura, tko je primio taj novac i tko je o svemu bio obaviješten.

Priča, prema Barišiću, počinje u siječnju 2009. Uoči otvorenja nove dvorane i početka Svjetskog prvenstva u rukometu prišao mu je Zoran Gobac, jedan od glavnih organizatora i siva eminencija hrvatskog rukometa, te mu rekao kako je realizirana stvar u vezi s dogovorom za gradnju Arene i da je riješeno dva milijuna eura za stranku.

Informiranje Sanadera

Gobac je tada spomenuo i Igora Oppenheima, predsjednika Uprave Ingre, tvrtke koja je gradila Arenu, jer on zna tko je dao novac i iz kojih sredstava. Gobac je nastavio priču rekavši, tvrdi Barišić, da je sav taj novac predan Ratku Mačeku, bivšem glasnogovorniku HDZ-a . Barišić je bio prilično iznenađen i zatečen.

O tome, navodno, nije ništa znao i sve ono što mu je Gobac rekao brzo je prepričao šefu stranke Ivi Sanaderu. Sada se, naravno, postavlja pitanje zašto je Barišić to učinio? Iz kojeg je razloga odmah otišao Sanaderu?

“Pa kako zašto? Pa i prije sam vam rekao da je Ivo Sanader morao sve znati i da je on, da vam to tako kažem, naredio da ga se o svemu izvještava i informira. Dakle, ja sam Ivi Sanaderu rekao kako se priča da je za potrebe stranke u vezi izgradnje Arene dano dva milijuna eura. Moram priznati da je i sam Sanader ostao začuđen kad sam mu to rekao”, otkrio je Barišić.

Nedugo nakon što je od Zorana Gobca čuo da je preko Ingre riješeno dva milijuna eura od gradnje Arene za HDZ, dogodilo se i službeno otvorenje dvorane. Svečarska je atmosfera: Barišić je u VIP loži sa Sanaderom, tu su i Gobac i Oppenheim. Počinje razgovor.

“Gobac je ponovio pred Sanaderom ono što je rekao meni o tome da je predao dva miljuna eura Ratku Mačeku. No, Sanader više nije bio začuđen niti je išta komentirao”, prisjeća se Barišić. Sjetio se da je ulogu u “operaciji Arena” imao i Ivan Jarnjak, glavni tajnik HDZ-a.

Naime, kako Barišić tvrdi, jednom su prilikom, a to je bilo u Jarnjakovu uredu u središnjici HDZ-a, razgovarali o financijskom stanju stranke.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2024 23:04