SPONTANA OKUPLJANJA

GODINA DANA OD SAMOUBOJSTVA Hrvati širom BiH zapalili svijeće za pokojnog generala Slobodana Praljka

pokojnog generala Praljka prisjetili su se i u Zagrebu - na Trgu bana Josipa Jelačića zapaljene su svijeće
 Ronald Gorisc / CROPIX

U više središta s hrvatskom većinom u Bosni i Hercegovini u četvrtak služene su svete mise te su zapaljene svijeće u spomen na generala Slobodana Praljka, koji je prije godinu dana počinio samoubojstvo u znak prosvjeda na objavu presude Haaškoga suda kojom je zajedno s drugih pet hrvatskih dužnosnika Herceg Bosne osuđen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. 


Nakon spontanog okupljanja, stotine Mostaraca zapalili su svijeće ispred središnjeg spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana, gdje se nalazila i fotografija pokojnog generala.

Okupljeni su izmolili molitve te se prisjetili generala Praljka koji je jedno vrijeme bio načelnik Glavnoga stožera Hrvatskoga vijeća obrane u BiH.

Svijeće su zapaljene i u njegovoj rodnoj Čapljini, Širokom Brijegu, Grudama, Vitezu i Žepču. 
Povodom godišnjice njegove smrti služene su i mise zadušnice u Grudama te Širokom Brijegu.

U organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskoga rata HVO-a Grada Širokog Brijega tijekom dana svijeće su zapalili brojni građani, ali i predstavnici Gradske uprave Širokog Brijega.

Praljak je počinio samoubojstvo ispivši otrov u sudnici Haaškoga suda i pri tome poručio kako on nije ratni zločinac nakon što je predsjedavajući sudskoga vijeća Carmel Agius izrekao presudu kojom je zajedno s drugih pet nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne osuđen na zatvorsku kaznu zbog zločina počinjenih tijekom rata protiv Bošnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 01:24