ŠTO NAS ČEKA?

GODINA IZBORA I PRESUDA Hoće li novo buđenje desnice i rast Živog zida poremetiti Plenkovićeve planove

 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović
 Damjan Tadic / CROPIX

Tijekom 2019. godine redefinirat će se politička scena u Hrvatskoj. U dvije najveće stranke, vladajućem HDZ-u i oporbenom SDP-u, dovršit će se procesi koji su počeli odmah nakon parlamentarnih izbora, a njihov će ishod definirati politički smjer i budućnost te dvije stranke. Iznimno će važan biti i razvoj Živog zida koji ima potencijal kakav je Most imao prije tri godine, ali ga je prokockao. Živi zid bi mogao postati politička opcija bez koje se više ne bi mogla formirati Vlada i mogao bi nas nakon idućih parlamentarnih izbora uvesti u situaciju da prvi put imamo manjinsku Vladu.

Tijekom 2019. godine građani će dva puta izlaziti na izbore. Prvo će birati zastupnike u Europskom parlamentu, a potom predsjednika(cu) države. No, za političku sliku Hrvatske važniji će biti ishod unutarstranačkih previranja nego rezultat izbora.

Na politička zbivanja utjecat će i nekoliko odluka Ustavnog suda, od rješavanja tužbi inicijatora refernduma o Istanbulskoj konvenciji i za promjenu izbornog sustava, preko ocjene ustavnosti Statuta Grada Vukovara o upotrebi ćirilice do ocjene ustavnosti tzv. Škibolina zakona.

U 2019. godini na Županijskom sudu u Zagrebu trebale bi se razriješiti najveće afere koje se vuku još iz mandata Vlade Ive Sanadera, a sudske pravorijeke dobit će i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

“Gazda”, odnosno bivši vlasnik Agrokora, Ivica Todorić iduće godine će (ako po završetku istrage bude podignuta i potvrđena optužnica) sjesti na optuženičku klupu Županijskog suda u Zagrebu.

AgrokorÄôs owner Ivica Todoric, leaves Westminster Magistrates Court in London, Britain November 7, 2017. REUTERS/Simon Dawson
Simon Dawson / REUTERS
Ivica Todorić

SIJEČANJ - Ustavni sud odlučuje o referendumskim inicijativama

- Potkraj siječnja sastat će se Glavni odbor SDP-a. Aktualno vodstvo stranke planira da se na toj sjednici definira lista SDP-ovih kandidata za Europski parlament kako bi što ranije mogli krenuti u kampanju. Uloga Glavnog odbora je da potvrdi (ili ospori) prijedlog Predsjedništva.

Bernardićeva unutarstranačka oporba, u koju sada spada i dvojac koji je Davora Bernardića doveo na čelo SDP-a - Rajko Ostojić i Zlatko Komadina - najvjerojatnije će na Predsjedništvu iznova postaviti pitanje (ne)povjerenja Bernardiću, i to s argumentom rezultata istraživanja javnog mijenja prema kojem je Živi zid pretekao SDP te još jednom pokušati preko Glavnog odbora progurati pokretanje postupka njegova opoziva.

Zagreb, 071218.
Trg svetog Marka.
Konferencija za medije Davor Bernardica o nabavci izraelskih aviona F-16.
Na fotografiji: Davor Bernardic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Davor Bernardić

- Ustavni sud će donijeti odluku o ustavnim tužbama referendumskih inicijativa “Narod odlučuje” (tražila se promjena izbornog sustava) i “Istina o Istanbulskoj” (tražilo se poništavanje ratifikacije Istanbulske konvencije). U ustavnim tužbama se traži ukidanje odluke Sabora, Vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma. Neovisno o tome kakva će biti odluka Ustavnog suda, mogu se očekivati burne reakcije.

- Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pokreće postupak registracije političke stranke.

- Županijski sud u Osijeku odlučit će o potvrđivanju druge optužnice protiv Zdravka Mamića. U njoj se Zdravka, Zorana i Marija Mamića, te Damira Vrbanovića, Nikkyja Antonija Vuksana, Igora Krotu i Sandra Stipančića tereti za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su iz Dinama izvukli najmanje 144 milijuna kuna.

VELJAČA - Donosi se presuda Božidaru Kalmeti

Zagreb, 161017.
Pocetak sudjenja bivsem zadarskom gradonacelniku i HDZovu ministru Bozidaru Kalmeti i ostalima u slucajevima Remorker i Prometna renesansa Hrvatske. Uz Kalmetu optuznicom je obuhvaceno jos 12 okrivljenika, medju kojima su njegovi najblizi suradnici iz ministarstva bivsi drzavni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HACa Zdravko Livakovic i drzavni tajnik Milivoj Mikulic koji je takodjr bio u upravi HACa.
Na fotografiji: Bozidar Kalmeta
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrančić / HANZA MEDIA
Božidar Kalmeta

- Županijski sud u Zagrebu donijet će presudu Božidaru Kalmeti. Uskok tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz Ministarstva prometa, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) i sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Optužen je i da je narudžbom promidžbenog filma “Prometna renesansa Hrvatske” Ministarstvo prometa koje je vodio oštetio za više od 600 tisuća kuna.

Bude li presuda protiv Kalmete osuđujuća, to će biti vrlo neugodno za HDZ te predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića s obzirom na to da je Kalmeta unatoč optužnici dobio iznimno važnu ulogu u stranci, funkciju pomoćnika glavnog tajnika zaduženog za Dalmaciju.

OŽUJAK - Odlučuje se o ćirilici u Vukovaru

- Ustavni sud donijet će odluku u povodu tzv. Škibolina zakona. Radi se o Zakonu o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenim s neovlaštenim vjerovnikom koji je izradio nezavisni zastupniki Marin Škibola. Stupanjem na snagu tog zakona sudovi su počeli donositi presude kojima su zaustavljene deložacije i ovrhe u procesima s Raiffeisen zadrugama iz Austrije. Europska komisija dala je negativan stav o tome zakonu. Raiffeisen zadruge iz Štajerske obratile su se hrvatskom Ustavnom sudu tražeći ocjenu njegove ustavnosti.

- Ustavni sud će odlučiti i o Vukovarskom statutu koji je donijelo Gradsko vijeće Vukovara. U njemu se regulira upotreba jezika i pisma nacionalne manjine, odnosno upotreba ćirilice u Vukovaru. Ocjenu ustavnosti Vukovarskog Statuta je u travnju 2016. zatražio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na čelu s Furiom Radinom.

TRAVANJ - HDZ objavljuje imena kandidata za Europarlament

- Budući da će kampanja za izbore zastupnika u Europskom parlamentu već biti u punom jeku, može se očekivati da će HDZ objaviti imena svojih kandidata. Lista kandidata s koje će Andrej Plenković slati u Bruxelles bit će prvi izravni pokazatelj odnosa u HDZ-u nakon unutarstranačkih sukoba.

- Županijski sud u Zagrebu trebao bi donijeti presudu bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću. Optužen je za izvlačenje 39 milijuna kuna iz HGK.

Damjan Tadić / Hanza Media

SVIBANJ - Izbori za Parlament EU i kraj istrage protiv Todorića

- U nedjelju, 26. svibnja, održat će se izbori za zastupnike u Europskom parlamentu. Građani će birati 12 zastupnika. HDZ očekuje da će osvojiti pet mandata, dok se u SDP-u nadaju dva. Ovi će izbori biti svojevrsni test Živog zida koji bi, prema današnjem rejtingu, mogao osvojiti jednak broj mandata kao i SDP. Na ovim izborima će sudjelovati i Dalija Orešković čiji će rezultati pokazati žele li građani njeno sudjelovanje u političkom životu zemlje. Na izborima će se testirati i snaga krajnje desnice. Zlatko Hasanbegović najavljuje listu s najjačim imenima.

- Isteći će i rokovi za provođenje istrage protiv Ivice Todorića i uprave koja je vodila Agrokor dok je bio u njegovu vlasništvu. Bude li, kako se očekuje, optužnica podignuta i potvrđena, na Županijskom sudu u Zagrebu započeti će najveći proces ikada vođen radi gospodarskog kriminala. Ne treba isključiti da će sudnica postati i Todorićeva pozornica za obračun s premijerom Plenkovićem i svim političarima za koje smatra da su mu okrenuli leđa.

LIPANJ - Presuda Sanaderu i HDZ-u u aferi Fimi-Media

- Na Županijskom sudu u Zagrebu trebala bi se objaviti presuda u aferi Fimi-Media. U aferi koji se smatra kraljicom korupcije pravorijek treba biti izrečen bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, ali i HDZ-u. U ovoj je aferi optužen i HDZ kao politička stranka.

- Zagrebački Županijski sud presudit će Đuri Gavriloviću, optuženom za ratno profiterstvo. Ova bi presuda mogla biti pokazatelj jesu li slučajevi pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva prošlost ili sudovi ipak neće dozvoliti zastaru te vrste kriminala.

- SDP će analizirati rezultate izbora za Europski parlament. Ako Bernardić do tada preživi na čelu stranke, a rezultati budu loši, bit će novih poziva na njegovu smjenu. Neovisno o tome, SDP će provesti predizbore u stranci i istaknuti svog kandidata za predsjendika(cu) države.

SRPANJ I KOLOVOZ - Ljetna stanka

RUJAN - Objava imena kandidata za predsjednika(cu) države

- Županijski sud u Zagrebu počet će donositi presude protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Presudit će mu se u aferi štandovi, Agram i za donacije iz predsjedničke kampanje.

- Znat će se predsjednički kandidati svih stranaka. HDZ će podržati aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, SDP će imati svog kandidata, stranke Amsterdamske koalicije građanima će predložiti nekog svog. Kandidata će zasigurno imati i Živi zd. Može se očekivati da će se kandidirati sudac Mislav Kolakušić, vjerojatno Dalija Orešković, kandidaturu je najavio i nezavisni zastupnik Mario Vučetić. U rujnu bi se (ako ne prije) i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović trebao izjasniti hoće li se kandidirati.

- Ustavni sud će donijeti odluku o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona koji je zaprimio još 2015. godine. Ustavni suci su zastali s odlučivanjem jer je Vlada obećala da će donijeti novi zakon. No, kada je ministrica Nada Murganić nacrt pustila u javnu raspravu, izbio je skandal zbog definicije obitelji koju bi činili samo bračni partneri (muškarac i žena) koji imaju djecu. Zakonski prijedlog bio je odmah povučen, a novog još nema. Svaka intervencija u Obiteljski zakon izazvala je ideološke prijepore u javnosti, pa se mogu očekivati ponovno.

LISTOPAD - Presude za sve slučajeve Milanu Bandiću

Zagreb, 211014. 

Zupanijski sud. 

Po odluci zupanijskog suca Zdenka Posavca gradonacelniku Milanu Bandicu odredjen je istrazni zatvor od 30 dana. Pritvor je odredjen i ostalim osumnjicenicima u aferi Agram s iznimkom Petra Pripuza kojem je prihvaceno jamstvo od 7,75 milijuna kn.

Na fotografiji: gradonacelnik Milan Bandic u pratnji policije napusta Zupanijski sud.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX / CROPIX

- Županijski sud u Zagrebu presudit će sve slučajeve Bandiću, a očekuje se i presuda za Karlovačku banku. Riječ je o slučaju nezakonitog plasiranja više od 280 milijuna kuna iz Karlovačke banke. Karlovačka banka koju je vodila optužena Marija Šola kreditirala je zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, a tijekom suđenja bio je saslušavan i njegov brat Jozo Brkić.

STUDENI - Kampanja za predsjedničke izbore

- Cijeli mjesec će biti u jeku kampanje za predsjedničke izbore. Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović imat će političku i logističku podršku HDZ-a. Budući da se riješila svih savjetnika koji su spadali u HDZ-ovu struju lojalnu bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i bili pobornici njegove rigidne i isključive politike, Grabar-Kitarović će u kampanji zastupati umjerenu politiku desnog centra. Baš onakvu kakvim smjerom predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković želi povesti stranku.

Kako će stranke ljevice nastupiti na izborima za predsjednika države uvelike ovisi o raspletu sukoba unutar SDP-a. Ako dođe do promjene na čelu SDP-a, moguće je da bi novi predsjednik pod plaštom SDP-a uspio okupiti sve manje stranke, što bi značilo da sve političke snage ljevice i lijevog centra izlaze na izbore sa zajedničkim kandidatom. Ovi izbori mogu biti konačno seljenje SDP-a u marginalne političke stranke ili prvi ozbiljniji korak u njegovu oporavku.

PROSINAC - Prvi krug predsjedničkih izbora i kraj istrage u aferi SMS

Vodnjan, 161118. 
Otvoreni tradicionalni 14. Dani maslinovog ulja u Vodnjanu na kojemu izlazu  najpoznatiji maslinari Istre, a koje je posjetila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / CROPIX

- Premda Kolindi Grabar-Kitarović mandat istječe početkom 2020., prvi krug izbora održat će se potkraj prosinca.

- U HDZ-u bi se trebale održati pripreme za unutarstranačke izbore koji bi se za sva stranačka tijela trebali održati 2020. godine. Prema Statutu HDZ-a, mandati na stranačkim dužnostima traju četiri godine. Budući da smo imali prijevremene izbore, ispada da će se ovaj put izbori u stranci provesti prije parlamentarnih. Ne promijene li se pravila, Plenković će prosinac iskoristiti za promoviranje sebi odanih kadrova. Do kraja godine znat će se i ishod cijele istrage u aferi SMS i riješiti dilema eventualne kaznene odgovornosti zamjenika predsjednika HDZ-a, Milijana Brkića. Pod teretom afere njegov je utjecaj u stranci već sada bitno oslabljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:00