Kada pročitate da se u EU godišnje baci 90 milijuna tona hrane, te da svaki stanovnik Hrvatske u 12 mjeseci u smeće baci oko tisuću kuna, morate osjetiti sram zbog bahatosti i razbacivanja. No, bacamo li hranu bez razloga, zbog straha od trovanja i prolaska datuma, tj. roka trajanja, “najbolje upotrijebiti do” ili “najbolje upotrijebiti do kraja”?
Ekonomski kriterij
- Bez obzira na stvarnu valjanost, hranu kojoj je istekao rok trajanja po zakonu mora se povući s polica. Drugo je pitanje smijemo li je jesti. To ovisi o mnogo čimbenika - kaže mr. sc. Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ - ima li aditiva, kakvo je pakiranje, kakav je postupak proizvodnje...
Ovaj stručnjak ne želi spekulirati o tome što se ipak može jesti, a što ne. Tumači kak...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....