SPORNA EMISIJA

GOJAN 'Šefovi su mi prvočestitali, a sad me bacaju na ulicu'HLOVERKA 'Samo sam štitila novinarsku struku'

Hloverka: Ja sam samo štitila novinarsku struku
 CROPIX

Hloverka Novak-Srzić i Elizabeta Gojan uskoro više neće raditi na HRT-u. Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a, odlučio im je dati izvanredni otkaz zbog neovlaštenog istupanja u javnost, čime su prekršile Pravilnik o ponašanju zaposlenika i Etički kodeks. Radman je u četvrtak svoju odluku o izvanrednim otkazima Hloverki Novak-Srzić i Elizabeti Gojan poslao na očitovanje Sindikatu i Ogranku HND-a na HRT-u, no njihovo mišljenje neće biti obvezujuće.

HND brani novinarke

- Zaprimili smo mišljenje ravnatelja u kojem traži otkaz za Hloverku Novak-Srzić i Elizabetu Gojan. Više od toga ne mogu reći jer se sindikati o tome još nisu očitovali - kaže Sanja Šegedin Mirnovsky, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u.

EPILOG AFERE NA PRISAVLJU Otkaz Hloverki Novak-Srzić i Elizabeti Gojan: 'Neovlašteno su javno istupale i nanijele štetu HRT-u'

- Osuđujemo najnoviji potez Gorana Radmana i svim snagama borit ćemo se protiv toga da novinarke HRT-a dobiju izvanredni otkaz zbog istupanja u javnost. Stav Hrvatskog novinarskog društva jest da novinari zbog toga ne smiju biti kažnjeni. Vjerujem da ćemo Radmana natjerati da promijeni svoju odluku i da novinarke neće dobiti otkaze - kaže Zdenko Duka, predsjednik HND-a.

Hloverka Novak-Srzić i Elizabeta Gojan će se protiv odluke o otkazu boriti svim pravnim sredstvima te su obje već angažirale odvjetnike. Zaprepaštene su ovakvim raspletom afere koja se digla nakon televizijskog prijenosa inauguracije Kolinde Grabar Kitarović koji je vodila i uređivala Gojan. Tada je zbog načina na koji je Gojan vodila emisiju Novak-Srzić pokrenula peticiju koju je potpisalo 69 zaposlenika HRT-a, a u kojoj se od Programskog vijeća HRT-a traži da se raspravi o kršenju novinarskih standarda tijekom prijenosa, zbog kojeg je na HRT stiglo petstotinjak pritužbi gledatelja.

Tražila dozvolu šefa

- Hloverka je u svom očitovanju glavnom ravnatelju naglasila kako je ona štitila struku i novinarsku profesiju. Uz to, napisala je da je za svoje medijske istupe tražila i dobila dozvolu svoje nadređene urednice. Tim više je zaprepaštena odlukom - kažu ljudi bliski Hloverki Novak-Srzić.

- Elizabeta je u očitovanju Radmanu navela da baš nitko s HRT-a nije stao u njezinu obranu, premda su joj tih dana stizale uvrede, ali i prijetnje. HRT je to šutke pratio, premda su dva dana nakon inauguracije ponosno objavili priopćenje o visokoj gledanosti emisije. Kada je sve završilo na Programskom vijeću, krivnja je bačena samo na Elizabetu. Naravno da je to Elizabetu zasmetalo, to više što su joj isti oni šefovi, koji su je nakon svega javno oblatili kao neprofesionalnu, nakon same emisije čestitali. Javno je to kazala, ni ne sanjajući da će zbog toga završiti na cesti - kažu prijatelji Elizabete Gojan.

SPORNA EMISIJA Barišić ipak na Etičko povjerenstvo

Iako se za Jozu Barišića pričalo da će se pismeno morati očitovati glavnom ravnatelju HRT-a, on će se ipak morati izjasniti pred Etičkim povjerenstvom javne televizije i to zato što je u medijima izjavio da je emisija o inauguraciji predsjednice RH bila napravljena ispod svake profesionalne i ljudske razine. Pred Etičkim povjerenstvom morat će se očitovati i Branimir Bilić i to zbog svog pisma Programskom vijeću u kojem upozorava na kaotično i alarmantno stanje unutar IMS-a i HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:16