ZAVRŠNI RAČUN

GONG: Bandić nije potrošio 15, nego 25 milijuna kuna

Izvršna direktorica GONG-a rekla je da je najveća sramota izbora zakon koji malo toga regulira te činjenica da za prekršitelje nema sankcija tako da na kraju nećemo znati je li u kampanju ušao prljavi novac
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Civilne udruge Gong i Transparency International Hrvatska na završnoj konferenciji za novinare procijenili su da je u kampanjama za predsjedničke izbore ukupno potrošeno više od 70 milijuna kuna.

Uvjerljivo prvi na popisu najvećih potrošača je Milan Bandić koji je na oglašavanje dao 12,8 milijuna. No, ako se uzmu u obzir i ostali troškovi kampanje, koji čine najmanje 50 posto svih troškova, zagrebački gradonačelnik spiskao je čak 25,6 milijuna kuna. Račun novoizabranog predsjednika Ive Josipovića popeo se na 13 milijuna kuna.

Slijede Dragan Primorac, Nadan Vidošević, Vesna Pusić, Miroslav Tuđman, Damir Kajin... Najmanje je potrošio Slavko Vukšić - 35.000 kuna.

- Najveća sramota ovih izbora je nepostojanje sankcija te manjkavost zakona koji jako malo toga regulira. Na kraju nećemo saznati je li u kampanji potrošen sumnjiv novac i otkuda je taj novac dolazio - upozorila je izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar.

Dodala je da u Bandićevom stožeru kažu da oni još ne znaju koliko su točno novca potrošili, pa bi se za tjedan dana moglo otkriti da su potrošili i više od 15 milijuna koliko su prijavili Državnom izbornom povjerenstvu. Josipović je, podsjetimo, prijavio da je potrošio devet milijuna kuna.

Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala rekao je kako se po zakonu koji je važio za ove izbore nikoga ne može kazniti za varanje. No, istaknuo je kako ne treba zaboraviti da u Hrvatskoj postoji i kazneni zakon. Svoje zaključke o kampanji i kandidatima poslali su saborskim odborima i nadležnim ministarstvima te se nadaju, kaže Petrović, da će do ljetnog zasjedanja Sabora izborni zakoni biti promijenjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:59