LOKALNI IZBORI

GONG: Izborno jutro prošlo mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građana i građanki

Gong je primio dojavu o SMS porukama kojima se dogovara prijevoz birača iz BiH u Makarsku, uz ručak za simpatizere određene stranke
Glasanje na lokalnim izborima
 Marko Todorov/Cropix

Gong javlja da osim kršenja izborne šutnje, i to uglavnom na društvenim mrežama, pritužbi na biračke odbore, pitanja o mogućnostima glasanja za birače u samoizolaciji ili bolesne, izborno jutro prolazi mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građana i građanki.

U prvim satima od otvaranja biračkih mjesta Gong je zaprimio više od desetak pritužbi na biračke odbore koje se svode na to da odbori pitaju građane i građanke žele li glasati samo za gradonačelnika/cu ili i za preostale liste. Gong je to prijavio gradskim izbornim povjerenstvima, a oni su im objasnili kako se ne radi o uputi ili namjernom obeshrabrivanju građana. Upozoravaju sve biračke odbore da trebaju ponuditi sve listiće svim biračima i biračicama.

Tim su se povodom oglasili i iz Državnog izbornog povjerenstva i poručili da se "birač koji je bio zbunjen ponudom biračkog odbora, može vratiti i glasati za druge vrste izbora".

Gong je primio i pritužbe koje je proslijedio DIP-u o porukama koje se šire SMS-ovima i društvenim mrežama - dogovara se prijevoz birača iz Bosne i Hercegovine u Makarsku, uz ručak za sve simpatizere određene stranke. Zatražio je od DIP-a provjeru autentičnosti i odgovor na pitane je li osiguranje ručka utjecaj na birače i je li sporno da se prijevoz nudi samo određene simpatizerima stranke, dakle, da nije dostupno svima koji bi željeli glasati. Gong postavlja pitanje i radi li se u ovom slučaju o neprijavljenim donacijama.

Požalila im se i jedna stranka da netko u njihovo ime šalje lažne poruke, o čemu je obavijestio DIP.

Gong tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračicama i prima neanonimne dojave o nepravilnostima; može ih se kontaktirati putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., na telefon 01-4825-444, Facebook i Twitter profil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:37