BEZ JASNIH KRITERIJA

GONG izvijestio: Vlada je lani iza zatvorenih vrata podijelila 63,4 milijuna kuna

 Nina Djurdjevic / CROPIX

ZAGREB - Vlada nastavlja s lošom praksom zatvorenih sjednica na kojima na netransparentan način, protivno demokratskim običajima i bez jasnih kriterija odlučuje o dodijeli novaca iz proračunskh zaliha - stoji u izvještaju GONG-a o radu Vlade u 2010. godini.

Lani je na taj način raspoređeno 63,4 milijuna kuna. To je ipak manje u odnosu na 2007. godinu kada je iza zatvorenih vrata Vlada raznim lokalnim jednicama i udrugama podijelila više od 305 milijuna kuna.

- Nastavlja se loša praksa da onaj tko je na vlasti uzima sebi za pravo nagraditi sebe ili svoje klijente - upozorio je Nenad Zakošek, član Vijeća GONG-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Iz vladinih podataka vidljivo je da je značajna dio tako dodijeljenog novca otišao u općine, gradove i županije gdje je na vlasti nacionalna koalcija na čelu s HDZ-om ili, pak, da je novac dodijeljen udrugama bliskim vlasti, rečeno je na predstavljanju izvještaja. Lani je od 108 sjednica Vlade, njih čak 49 bilo zatvoreno za javnost.

- Zatvorene vladine sjednice uobičajene su i u drugim državama, ali ne u tolikom postotku i ne bez objavljivanja dnevnog reda. Nisam siguran da bi iza zatvorenih vrata treba raspravjjati, prmjerice, o pokroviteljstvu vlade nad obnovljenom regatom gajeta falkuša od Komiže do Palagruže ili nad obilježavanjem 85. godina rada Hrvatskog lovačkog saveza, a o čemu Vlada isto odlučuje na zatvorenim sjednicama - rekao je Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a.

U GONG-u su proveli i blic anketu među novinarima koliko su zadovoljni s otvorenošću Vlade. Od deset anketiranih novinara koji prate rade Vlade, nitko ne smatra da je vlada u potpunosti transparentna. Kao ministre od kojih se najlakše dobivaju informacije izdvojili su ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, ministra gospodarstva Đuru Popijača te ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića. Najzatvorenijima, pak, smatraju, bivšeg ministra financija Ivana Šukera, ministra prometa Božidara Kalmetu te ministra uprave Davorina Mlakara.

- Kako očekivati od lokalnih vlasti i drugih državnih tijela da rade na načelima otvorenosti, odgovornosti i uz sudjelovanje javnosti, ako se Vlada ponaša suprotno tome - zapitao se Zelić.

U GONG-u upozoravaju da je nužno pokrenuti izmjene Zakona o Vladi i Poslovnika Vlade, utvrditi jasne i objektivne kriterije za dodjelu sredstava iz proračunskih zaliha te javno objaviti odluke o dodjeljenom novcu. GONG traži i propisivanje jasnih kriterija za održavanje zatvorenih sjednica i praksu objave dnevnog reda prije sjednica kako bi se u sve mogla uključiti javnost te jasno navođenje razloga zašto su neke sjednice zatvorene za javnost.

'Svaka udruga sama odlučuje hoće li uzeto novac'

Novinare je zanimalo razmišlja li GONG o tome da pozove udruge koje dobivaju novac “iza zatvorenih vrata” na bojkot takvih vladinih donacija.

- Na svakoj je udruzi da sama odluči hoće li to uzeti, ali trebala bi to javno objaviti, podnijeti izvještaj i sklopiti ugovor s vladom o načinu utroška nivca iz proračunskih zaliha. Javnost se opravdano može pitati iz kojih interesa Vlada to radi - rekao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:34