IZRAVNA DEMOKRACIJA

GONG pozvao Puležane da izađu na nedjeljni referendum i odluče o razvoju svoga grada

Demokracija znači participaciju, sudjelovanje građana u donošenju svih političkih odluka koje utječu na njihove živote

Građani u Puli/Ilustracija

 Dusko Marusic/Cropix

Gong poziva građanke i građane Pule da izađu na nedjeljni referendum i odluče o razvoju svoga grada i budućoj namjeni područja Lungomare, poručuje Gong u svom priopćenju.

-Demokracija znači participaciju, sudjelovanje građana u donošenju svih političkih odluka koje utječu na njihove živote. Nakon referenduma o Srđu, još jedan važan lokalni referendum događa se u uvjetima lošeg i restriktivnog zakona, koji postavlja previsoke zapreke jer za valjanost odluka propisuje izlaznost od 50 posto svih upisanih birača i time zapravo u praksi onemogućuje lokalnu demokraciju,ističu.

Dodaju da su osim toga, na snazi potpuno nekonzistentna i nelogična pravila u odnosu na državni referendum, gdje se odlučuje tek većinom birača koji su pristupili referendumu, bez uvjeta kolika je ta većina u odnosu na ukupan broj birača.

Unatoč tomu Gong, koji godinama zagovara reformu referendumskog zakonodavstva i predlaže znatno nižu kvotu izlaznosti od 25 posto za lokalni referendum, poziva Puležanke i Puležane da ne ostanu kod kuće, nego izađu na referendum i odluče o sudbini svog grada.

-Da se pravni okvir promijenio prije deset godina, od kada Gong inzistira na ovoj temi, danas ne bismo bili u situaciji da referendumi propadaju na izlaznosti, već bi građani i građanke mogli donositi odluke o razvoju svojih gradova koje bi bile obvezujuće za lokalne vlasti. Gong je prošli tjedan reagirao na kampanju investitora Hotel Valkane u kojima se građane I građanke poziva da ostanu doma i ignoriraju svoje pravo na sudjelovanje u demokraciji, poručivši da takav način borbe protiv upotrebe demokratskih instrumenata, koji nastoji iskoristiti postojeće zakonske manjkavosti u održavanju lokalnih referenduma, pokazuje grozan cinizam prema ideji demokracije, zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:49