ANALIZA

GONG: 'Preko EU fondova provodi se 'državni udar' na civilno društvo, zbog administrativnog nasilja nema se vremena za društvene probleme'

Organizacije civilnog društva imaju sve manje vremena za rješavanje društvenih problema zbog financijske iscrpljenosti i administrativnog nasilja, poručio je Gong u utorak u zaključku analize stanja civilnog društva ustvrdivši da se na njega preko EU fondova provodi "državni udar".

"Kroz Europski socijalni fond, Operativni program 'Učinkoviti ljudski potencijali' 2014.-2020., kojim upravlja Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, provodi se financijsko iscrpljivanje i administrativno nasilje kroz nepridržavanje kalendara objave natječaja, neobjave natječaja, česte obustave i poništavanja natječaja, te brojne izmjene natječajne dokumentacije", priopćili su u utorak iz Gonga.

Nakon analize stanja civilnog društva Gong je zaključio da su provedbena tijela neusklađena, da je u njima vidljiv nedostatak fleksibilnosti i šire perspektive te nedostatak transparentnosti cjelokupnog procesa financiranja kroz EU fondove.

Procesu urušavanja civilnog društva u Hrvatskoj pristupilo se temeljito u mandatu premijera Andreja Plenkovića. "Najprije je kadrovski preuzeta kontrola nad radom Zaklade za razvoj civilnog društva, a potom i Ureda za udruge, u čemu je važnu ulogu imao ministar Pavić, tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, danas ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije", tvrdi Gong.

Ističu da, dok udruge i ostali korisnici EU fondova "čekaju natječaje i obavijesti, računaju postotke radnog vremena, zbrajaju decimale, provode javnu nabavu za klamericu", u to vrijeme najviši državni dužnosnici se javnim sredstvima i potporama služe kao bankomatima za privatnu korist i učvršćivanje klijentelizma i daljnje otimanje države.

Gong je stoga objavio i preporuke za drukčiji pristup prema civilnom društvu i učinkovitije upravljanje EU sredstvima.

Smatraju da bi proces programiranja, objave i provedbe natječaja i procjene projektnih prijedloga trebalo učiniti maksimalno transparentnim. Treba ga pojednostaviti na minimum pravila potrebnih da proces i provedba projekata teku zakonito, a sredstva budu utrošena opravdano i svrsishodno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:17