POZIVAJU NA REAKCIJU

GONG UPOZORAVA NA KRŠENJE ZAKONA Članovi HDZ-a BiH u biračkim odborima u Banja Luci i Sarajevu

 Tomislav Kristo / CROPIX

Udruga Gong upozorila je u četvrtak na kršenje zakona po kojem članovi biračkih odbora ne smiju biti članovi stranaka, navodeći primjere iz Banja Luke i Sarajeva gdje su članovi HDZ-a BiH imenovani u biračke odbore.

U Banja Luci cijeli je Gradski odbor HDZ BiH imenovan u biračke odbore, predsjednik gradskog odbora HDZ-a BiH Davor Pranjić, dopredsjednik Mario Papić, tajnica Ivana Lukenda i rizničar Kristijan Nikolić, ističe Gong u priopćenju.

Sporan je i slučaj Sarajeva gdje je desetak članova HDZ-a BiH imenovano u biračke odobre. Tako je, primjerice, predsjednica biračkog odbora Maja Gagović ujedno i članica Županijskog odbora HDZ-a BiH, a zamjenik predsjednika odbora Dalibor Kocić član općinske organizacije HDZ-a BiH Novi Grad, navodi Gong kojem su građani dojavili sporne primjere.

Gong stoga poziva Državno izborno povjerenstvo (DIP) da hitno reagira, a građane da mu prijave ako primijete da su članovi stranaka u biračkim odborima.

Pritom podsjećaju da biračke odbore u Hrvatskoj imenuju općinska i gradska izborna povjerenstva, a one u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu DIP. Sastavi odbora mogu se vidjeti na internetskim stranicama www.izbori.hr.

"Smatramo da bi bolje bilo kada bi stranke, odnosno kandidati za predsjednika, imali mogućnost imenovati svoje predstavnike, jer bi se tako bolje uspostavila međusobna kontrola, kao što se radi na parlamentarnim izborima", poručuju iz Gonga ističući kako godinama upozoravaju na spornu praksu popunjavanja formalno nestranačkih biračkih odbora, kakve predviđa Zakon o izboru predsjednika, sa članovima bliskim vlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2022 08:31