PREDSTAVLJENA ANALIZA

Gong: Upravljanje državnom imovinom je neučinkovito i potiče korupciju

Maja Đerek je ocijenila kako nema političke volje da se bilo što promijeni, što jamči da će se slučajevi pogodovanja događati i dalje

Maja Đerek

 Goran Mehkek/cropix/

Upravljanje državnom imovinom je neučinkovito, nepredvidljivo, bez kriterija i racionalnog modela te potiče korupciju, rečeno je u srijedu na Gongovu predstavljanju analize o upravljanju državnim nekretninama, izrađene u suradnji sa zviždačicom i pravnicom Majom Đerek.

“Kako trenutni model upravljanja državnom imovinom obeshrabruje pravedno tržišno natjecanje i razvojne investicije, a potiče korupciju, poslovna zajednica, posredničke organizacije i udruge trebaju javno progovoriti o upravljanju državnom imovinom”, rekla je Đerek.

Ocijenila je kako nema političke volje da se bilo što promijeni, što jamči da će se slučajevi pogodovanja događati i dalje.

Također je upozorila na nepostojanje registra državne imovine, izostanak propisanih, jasnih kriterija za upravljanje državnom imovinom i način na koji se imenuju članovi uprava, ravnatelji i nadzorni odbori nadležnih institucija.

‘‘Bitno je naglasiti da država ne može s nečim upravljati učinkovito ako ne znate što ima. S druge strane, nepostojanje jasnih kriterija omogućuje pogodovanje nekim pojedincima‘‘, kazala je Đerek, ujedno i čelnica Udruge za razvoj transparentnosti i zaštitu zviždača Razvoj.

Sanja Pavić iz Gonga istaknula je problem pogodovanja u dodjeli državnih nekretnina i nebrigu države prema svojoj imovini, zbog čega brojni poduzetnici, obrtnici i udruge ne uspijevaju doći do državnih prostora nego su prisiljeni plaćati skupi najam.

Pavić naglašava kako je za društvenu promjenu nužna suradnja šireg kruga aktera, svih koji su svjesni koliko korupcija izjeda društvo i koji su se spremni angažirati da se stvari promijene.

Bruno Samardžić iz udruge Glas poduzetnika upozorio je da pravila dodjele i korištenja državne imovine moraju biti jasna, a odluke predvidljiive, kako bi se jamčila sigurnost investicije i djelovanja poduzetnika, ali i pravednost.

Potpredsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Damir Marković ukazao je na probleme tradicionalnih obrtnika otkad su ‘‘potpali pod sustav državnih nekretnina".

Marković je pozvao na izmjene zakona koje će prepoznati važnost tradicijskih obrta i održati Zagreb tradicijskim obrtničkim gradom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 09:27