BIZARNA OBRANA

GOOGLEOM BRANI DILERE DROGE 'USKOK je na internetu mogao vidjeti da je tad stvarno pao snijeg'

USKOK smatra da imaju dovoljno dokaza da je Petar Ćosić bio "mozak" i "koheziona snaga"
 Arhiva CROPIX

Gotovo tri godine nakon uhićenja, na splitskom Županijskom sudu u ponedjeljak je napokon započelo suđenje Petru Ćosiću zvanom Šarac, njegovom bratu Anti Ćosiću, potom Manuelu Vuliću, Stanislavu Kneževiću, Vlatku Šošu te Sergiu Rimaniću i to zbog udruživanja u zločinačku organizaciju koja je na području Hrvatske preprodavala velike količine kokaina kojeg su prije toga nabavljali iz Južne Amerike, piše Slobodna Dalmacija.

Optužnica USKOK-a tereti ih da su se organizirali tako da su od siječnja 2010. do svibnja 2011. godine na području Zagreba, Zadra, Splita, potom Slovenije, BiH, Nizozemske i Španjolske preprodavali kokain kojeg su prije toga dovozili brodovima iz Južne Amerike odnosno Brazila do luka u Španjolskoj, a onda bi ih prebacivali na brze gumene čamce i prevozili do obale.

USKOK kojeg zastupa zamjenica ravnatelja Natalija Petković smatra da imaju dovoljno dokaza da je Petar Ćosić bio "mozak" i "koheziona snaga" koja je okupila druge optuženike u zločinačku organizaciju u Hrvatskoj, a sve kako bi u dogovoru sa članovima drugih zločinačkih organizacija nabavljao i distribuirao kokain.

Ostali optuženi imali su svoje uloge u organizaciji, kontaktirali su međusobno preko velikog broja mobitela i koristeći se nadimcima i šiframa kako im se ne bi ušlo u trag.

Ćosićev brat Ante bio je zadužen za prijenos i isplatu novca nakon odrađenog posla, dok je Manuel Vulić bio zadužen za strateško osmišljavanje distribucije kokaina do krajnjih kupaca. Vlatko Šoš bio je zadužen za zaštitu interne telefonske komunkacije unutar grupe. Imao je dva “zaštićena” kriptirana mobitela preko kojih je uglavnom komunicirao s Vulićem, a po potrebi i s osobama hijerarhijski više rangiranim od Vulića.

Knežević je bio zadužen za angažiranje skipera, skladištenje robe po španjolskim jahtama i prijenos skuterima i ostalim plovilima do članova distributerske ekipe koji bi tu drogu dalje raznim putovima plasirali do krajnjih kupaca po Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i ostalim zemljama EU-a.

Cijela je "operacija" bila dobro uhodana sve dok u svibnju 2011. godine u Španjolskoj nisu uhićeni Zadranin Đorđe Fistrić zvani Đoko i Nebojša Erkman koji ima boravište u španjolskom gradu Lerida.

Oni su "pali" u međunarodnoj akciji “Dogma” čiji je pokrovitelj i glavni provoditelj bila američka DEA u suradnji sa španjolskom, crnogorskom i hrvatskom policijom te srpskom BIA-om i to u trenutku kad su u španjolskom gradiću Cullera u blizini Valencije nakon što su preuzeli pošiljku s oko 338 kilograma kokaina čiju je dopremu brodom iz Brazila organizirala Ćosićeva skupina. Njih dvojica nalaze se u zatvoru u Barceloni i čekaju izručenje Hrvatskoj.

- Pri uhićenju Erkmana i Fistrića pronađeno je 14 torbi s 338 paketa kokaina odnosno s 338,29 kilograma te droge čija je čistoća bila 77,47 posto, a vrijednost gotovo 12 milijuna i 836 tisuća eura - navela je u uvodnom govoru zamjenica Petković. Tijekom njenog izlaganja, ali i tijekom izlaganja Ljube Pavasovića Viskovića koji brani Petra Ćosića, sudac Zoran Kežić upozorio je da ne dulje s uvodnim govorima.

- I nakon tri godine od uhićenja čekamo da čujemo nešto što bi bez dvojbe ukazivalo na to da je moj branjenik povezan s ovim za što ga se optužuje. Uvaženi suče, ne branim ja čovjeka optuženog za šumsku krađu već za ozbiljnu stvar i tražim svojih 25 minuta za izlaganje.

Dokazat ćemo da Vulić ima dućan sportske opreme i da se većina razgovora odnosila na nabavu sportske opreme iz Slovenije, a ne na drogu, piše Slobodna Dalmacija.

Tužilaštvo je najobičnijom upotrebom pretraživača "google" moglo provjeriti, da se pojmovi koji se spominju u razgovorima, "potres" i "pao snijeg", a za koje USKOK smatra da predstavljaju nešto drugo, odnose na činjenicu da je tog dana kad se potres spominjao, uistinu i dogodio potres katasrfofalnih razmjera te da je na lokacijama gdje su bili okrivljeni uistinu tog dana i pao snijeg - kazao je odvjetnik Pavasović Visković dok su odvjetnici drugih optuženih najavili govore nakon izvođenja dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:39