GRBIN NA IGLAMA

Gorak okus nakon Glavnog odbora SDP-a: ‘Pa nismo mi JNA da provodimo čistke po diktatu‘

"Naravno da članovi, zastupnici i vijećnici trebaju poštivati odluke tijela stranke. Ali ovdje se ne radi o tome"
Peđa Grbin
 Boris Kovacev/Cropix

Davorko Vidović komentirao je zaključke Glavnog odbora. On još uvijek krizu u SDP-u vidi kao privremeno stanje i ima vjeru da većina članstva ne stoji iza ovakvih poteza vodstva koje je uzurpiralo stranku. "Glavni odbor otvorio je raspravu o pravilima propisana u Statutu koja ne smiju biti sporna ni za koga".

"Naravno da članovi, zastupnici i vijećnici trebaju poštivati odluke tijela stranke. Ali ovdje se ne radi o tome, o pridržavanju političkih odluka i smjera, nego od zahtjevu da se šefu stranke daje bespogovorno dozvola da provodi čistku. To je gotovo perverzno fiškalsko tumačenje koje izokreće smisao demokratskog odlučivanja", rekao je Vidović i nadodao:

"Na djelu je autoritarna svijest. Nije ništa novo. Fromm ju je lijepo opisao u 'Bjekstvu od slobode'. Biti slobodan znači preuzeti odgovornost. Ovaj potez šefa stranke to nije. Ti zaključci su u ovoj ekstremnoj situaciji sakrili smisao pripadnosti stranci, a to je da je služenje općem interesu iznad privatnih interesa i odluka šefa", rekao je.

image
Davorko Vidović
Marko Todorov/Cropix

Zastupnik Matko Kuzmanić rekao je da "Ova sjednica ostavlja gorak okus u ustima".

"Odgovornost u politici je ključna i, za razliku od pobjede i poraza, ne može se dijeliti. A meni se čini kao da je predsjednik stranke ovom odlukom želio izbjeći odgovornost i prebaciti je na Glavni odbor", rekao je Kuzmanić.

"Nikad nije lako biti manjina, za to treba hrabrosti. Ja iza svojih osobnih odluka stojim, nikad nisam radio protiv SDP-a, a to neću raditi ni u budućnosti, čak i ako će me moj stav koštati članstva. Pa nije SDP JNA, ne mogu pristajati na ad hominem čistke po diktatu", kaže.

image
Matko Kuzmanić
Tomislav Kristo/Cropix

Vesna Nađ navodi da se ne osjeća loše kao bivša članica SDP-a.

"To me vjerojatno čeka idući tjedan. Sve ide u tom smjeru. Jer nema šanse da se predomislim", rekla je Nađ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:15