ŽUPA DUBROVAČKA

Goran Marić: Investitoru u projekt Kupare bit će ponuđeni novi uvjeti

 Marko Todorov / CROPIX

Ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak je izjavio da će se investitoru u projekt Kupare, tvrtki Avenue ulaganja ponuditi neki novi uvjeti te da bi novi operator u tom projektu mogao biti Four Seasons, kojega će i prihvatiti, ako investitor s njim dobije ugovor.

"Ugovor se nije ni počeo realizirati i moja želja je bila potaknuti realizaciju investicije", kazao je Marić u izjavi novinarima nakon sastanka u Ministarstvu, na kojem su bili predstavnici investitora, nadležnih ministarstava te općine Župa Dubrovačka.

Sastanak je ocijenio iznimno konstruktivnim te izrazio mišljenje da će nakon današnjeg dana početi priprema za realizaciju projekta.

"Investitoru ćemo ponuditi neke nove uvjete, jer se do sada pokazalo da je pismo namjere s operaterom nevalidan dokument i predložit ćemo ugovor s operaterom i rokove u kojima investitor mora dostaviti ugovor i u kojima mora dostaviti ulazne podatke za izradu urbanističkog plana. Dosad su ti rokovi bili rastezljivi", istaknuo je Marić.

Na upit novinara, naveo je da je operator Marriott otkazao pismo namjere te da se sad razgovara s Four Seasons. "Nama je drago da se radi o tom operatoru i, ako dobiju ugovor, mi ćemo ga vrlo rado prihvatiti", poručio je Marić.

Napomenuo je i da dvojbe ostaju dok god se ne riješe. "Nadam se da će investitor sada reagirati na naše zahtjeve, jer ovdje je veliki interes, ovo je prevažan projekt da ne bismo imali širu sliku, a ne gledali samo jedan članak ugovora", zaključio je.

Načelnik općine Župa Dubrovačka Silvio Nardelli izrazio je nakon sastanka uvjerenje da će se stvari pokrenuti s mrtve točke.

"Očekujemo da će Ministarstvo državne imovine u roku nekoliko dana uputiti prijedlog aneksa ugovora prema investitoru, to jest ponuditelju, tvrtki Avenue-ulaganja", rekao je, dodavši da nakon toga očekuju da u roku nekoliko dana, povratnu informaciju od ponuditelja.

Nakon toga, kazao je, općina nastavlja s izradom urbanističkog plana. "Možemo očekivati u roku od nekih deset mjeseci da se taj plan završi i usvoji, a to vrijeme investitor svakako može iskoristiti za projektiranje budućih objekata u turističkom naselju Kupari", zaključio je Nardelli.

Suvlasnik i direktor tvrtke Avenue ulaganja Ivan Paladino nije želio licitirati s konačnim rokom, ocijenio je kako je današnji sastanak bio konstruktivan te da će potaknuti još bržu realizaciju projekta.

"U skladu s dosad rečenim, očekujem od Ministarstva prijedlog aneksa u slijedećih nekoliko dana, a nakon toga vrlo brzo, nakon konzultacija s novim operaterom, našim partnerima, ćemo dostaviti i odgovore i uvjeren sam da ćemo u konačnici potpisati aneks koji će biti zadovoljavajući i prihvatljiv svim dionicima projekta", rekao je.

Na upit novinara, kazao je kako su predložili izmjene projekta u smjeru još više razine luksuza u samom resortu, dvostruko manjeg broja smještajnih jedinica, a istovremeno 30 posto veći iznos investicije i još luksuznijeg operatera. "Nažalost, zbog tajnosti ugovora ja vam ne mogu reći o kojem se operateru radi", poručio je.

Ugovor za realizaciju projekta Kupari tvrtka Avenue ulaganja je potpisala krajem ožujka 2016., pri čemu je planirala partnerstvo s prestižnim međunarodnim hotelskim lancem Marriott s brendom Ritz-Carlton, a u Kupare u četiri godine uložiti nešto ispod 100 milijuna eura, izgraditi dva hotela s pet zvjezdica s oko 400 smještajnih jedinica i jednu vilu, sve vrlo luksuzne razine.

Početkom prosinca prošle godine, pak, iz tvrtke su objavili da u Kupare planiraju ulaganje oko milijardu kuna kako bi postao ultra luksuzni resort.

Ministar Marić prošlog je tjedna ocijenio da je projekt turističkog kompleksa Kupari u zastoju već dvije godine te da postoji mogućnost i raskida ugovora s tvrtkom-investitorom Avenue ulaganja. Naveo je da investitor ne provodi svoje obveze te da će, u slučaju da zaključe da je to i nemoguće provesti, biti prisiljeni razmišljati i o raskidu ugovora.

Kazao je i da razgovaraju s Ministarstvom obrane da od njih preuzmu jedan hotelski objekt Kupari 2, koji ne služi svrsi i nije perspektivna imovina za Ministarstvo obrane.

Inače, odluka vlade kojom je prihvaćena ponuda Avenue ulaganja za taj projekt odnosi se na tri koncesije koje se daju na 99 godina, i to na osnivanje prava građenja, na zakup hotela Grand i na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na području Brašina. Investitor je ponudio 172 tisuće eura godišnje za naknadu za osnivanje prava građenja, 58,5 tisuća eura za godišnji zakup hotela Grand te naknadu za koncesiju na pomorskom dobru od 8,10 kuna po metru (oko 640 tisuća kuna godišnje) kao fiksni dio te još promjenljivi dio naknade za koncesiju na pomorskom dobru od 3 posto ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog pružanjem usluga na plaži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:32