STAN U VESLAČKOJ ULICI

GORAN MARIĆ 'Jedini sam ministar u Vladi od osamostaljenja države kojem se analizira gdje mu djeca stanuju. Žao mi je što mi je sin podstanar'

 
 CROPIX

- Živim u najmu s obitelji, ali ne bih o detaljima jer želim svoj privatni život držati podalje od javnosti - rekao nam je u ponedjeljak Ante Marić, sin ministra državne imovine Gorana Marića, koji živi u atraktivnoj novoj zgradi s pogledom na savski nasip, u kojoj je četvorni metar stajao najmanje 2300 eura.

Marić junior živi u stanu od 126,47 četvornih metara, čija je okvirna vrijednost veća od dva milijuna kuna. Taj stan u zemljišnim je knjigama vlasništvo tvrtke Veslačka nekretnine d.o.o., čiji je direktor Damir Poljak, a ona je tvrtka kći Šted-Investa u kojem je ministar Marić bio direktor od 2005. do 2008. godine, kad se povukao jer je ušao u Sabor kao zastupnik HDZ-a.

Istodobno Šted-Invest na internetu oglašava prodaju stana u Zvonimirovoj ulici koji je, pak, kupio od tvrtke Scientia d.o.o., što je otkrio portal Index, a čiji su vlasnici bili sin i supruga ministra Marića. Tvrtku je prvo u ožujku 2013. Marićeva supruga prebacila na sina, koji ju je, pak, u listopadu iste godine prebacio na Zvonka Šarića, poduzetnika od kojeg je ministar Marić, podsjetimo, kupio vilu u Živogošću. Šarić potom stan prodaje tvrtki Šted-Invest, koja ga danas oglašava na svojim internetskim stranicama.

Zagreb,010719.
Veslacka ulica 15 A.
Zgrada u Veslackoj ulici u kojoj je sin ministra Marica kupio stan.
 Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

- Prostor se iznajmljuje za cijenu od 10 eura po četvornom metru (bez PDV-a) + režije ili se prodaje za 232.300 eura - stoji u oglasu stana čija je površina 101 četvorni metar. Pitali smo Šted-Invest jesu li atraktivan stan na savskom nasipu dali u najam Mariću junioru te po kojoj cijeni, ali rekli su nam da "nisu u mogućnosti odgovoriti".

- Sve sukladno zakonskim i podzakonskim propisima koji govore o zaštiti osobnih podataka - navodi se u odgovoru iz Šted-Investa.

Stan u Zvonimirovoj ulici tvrtka Scientia kupila je 2011. godine za, kako piše portal Index, 930.000 kuna. Potpisnici kupoprodajnog ugovora, navodi nadalje Index, za taj stan u Zvonimirovoj bili su supruga ministra Marića te tadašnji čelnik Provincijalata Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja iz Splita, fra Željko Tolić. Podsjetimo da na Marićeva sina, danas odvjetnika Antu Marića, u zemljišnim knjigama glasi i kuća od 67 četvornih metara u zagrebačkim Remetama, koja je bila izostavljena iz svih imovinskih kartica ministra Marića iako je bila u vlasništvu njegove supruge do 2013. godine, kada je prebačena na sina.

Zagreb,010719.
Veslacka ulica 15 A.
Zgrada u Veslackoj ulici u kojoj je sin ministra Marica kupio stan.
 Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

No sin je očito odlučio živjeti u stanu, pa je, kako tvrdi, od tvrtke u kojoj je njegov otac nekad bio direktor unajmio stan. Ministar državne imovine Marić u ponedjeljak je odbacio sve optužbe iznesene u medijima po kojima se njegov sin pod sumnjivim okolnostima uselio u stan približne vrijednosti 2,5 milijuna kuna, dodavši da mu je sin podstanar i da u tom slučaju nema nikakvog sukoba interesa.

- Mislim da sam jedini ministar u Vladi od osamostaljenja države kojem se analizira gdje mu djeca stanuju. To nije slučajno. Samo ću poručiti da moj sin nije kupio stan, da ga ne treba vući za ruku, da sam ponosan na svoju djecu te da je moj stariji sin odrasla osoba koja ima dijete i koji je podstanar, što se lako može provjeriti u Poreznoj upravi - rekao je ministar Marić novinarima nakon skupa o investicijskim potencijalima turističkog zemljišta.

Poručio je "da podmetanja i laži neće poboljšati status onih koji su izgubili poslovne prostore, a ima ih više od 500 samo u Zagrebu, onih koji nisu plaćali, a sad moraju plaćati, ni onih koji pokušavaju nagodbom poboljšati status u imovinsko-pravnim odnosima i naplatiti milijarde kuna".

Zagreb,010719.
Veslacka ulica 15 A.
Zgrada u Veslackoj ulici u kojoj je sin ministra Marica kupio stan.
 Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

- S moje strane, sve je čisto. Ponavljam, žao mi je što mi je sin podstanar. Dakle, tu nema nikakvog sukoba interesa - ponovio je Marić, koji je na pitanje zašto je svojem prijatelju Zvonku Šariću poklonio obiteljsku tvrtku iako je na računu imala više od 800.000 kuna te stan vrijedan milijun kuna odgovorio da ta obiteljska tvrtka ne postoji već deset godina i da su njezini vlasnici bili sin i supruga.

- Oni su poslovne udjele prenijeli sukladno Zakonu o trgovačkim društvima. To nije poklonjeno, preneseni su poslovni udjeli, to je bilo njihovo pravo, i njihov poslovni odnos - rekao je Marić, objasnivši kako su to učinili da bi on mogao ući u politiku bez ikakvih opterećenja.

- Nisam želio da imaju u vlasništvu išta svoje. Eto, to je jedini razlog - rekao je ministar Marić.

Dodao je da nikad nije bio u sukobu interesa, niti je ikad koristio političku ulogu radi stjecanja koristi, poticanja, pogodovanja.

- Nikad to nisam činio, niti ću to činiti. Ali oni koji su navikli da 30 godina ne dobiju fakturu od države i oni koji žele silom naplatiti milijardu kuna, misleći da sam prepreka u nagodbi, neka i dalje to naručuju i takve članke pišu - zaključio je ministar Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:25