SABOR IZABRAO

Goran Radman izabran za ravnatelja HRT-a!

ZAGREB - Novi glavni ravnatelj HRT-a postao je Goran Radman. Sabor ga je danas sa 92 glasa ZA izabrao za čelnog čovjeka javne televizije. Protiv Radmana bio je 21 zastupnik HDZ-a, a jedan glas bio je suzdržan.

- Želim mu sreću u radu i da na novoj funkciji uspješno prepozna interes hrvatskih građana i društva u cjelini - uputio je predsjednik Sabora Josip Leko čestitke novom glavnom ravnatelju.

NOVI ČOVJEK NA PRISAVLJU Vladajući su izabrali: Goran Radman će biti novi šef HRT-a!

Vladajuća većina još je jednom ponovila kako je riječ o najboljem kandidatu te kako su predložili isključivo zbog njegovih kvaliteta.

- Ne predlažemo ga zato jer imamo većinu već zato jer je najbolji. Nije član stranke niti netko tko je podložan političkom utjecaju. Radman je sposoban, inteligentan i razuman. Ostavio je na nas izvrstan utisak zbog iskustva, i nije olako davao obećanja. Za njegov izbor imamo čvrste argumente i čistu savjest – objasnio je uime SDP-a odnosno vladajuće većine Josip Kregar.

Radamanovu izboru usprotivio se HDZ i to, kako su objasnili, prije svega zato je oko ravnatelja HRT-a vladajući nisu pokušali postići konsenzus s oprobom. No, jasno je da im je sporan i sam Radman i to zbog njegovih izjava pred članovima saborskog Odbora za medije kako mu je uzor televizija iz 60-ih godina.

- Javna televizija s kraja 60-ih i 70-ih nam ne može biti uzor, nije ono što bi od nje željeli kada ulazimo u EU. Vidjet ćemo što će vrijeme donijeti i hoćemo li dobiti javnu televiziju koju svi zagovaramo ili onu koja uzor ima u 60-im i 70-im - naglasio je HDZ-ovac Jasen Mesić koji je izbor ravnatelja nazvao „zadnji činom sapunice koja je počela izmjena zakona o HRT-u“.

- Pozivali smo se svi na javnu televiziju koja će biti preslik i ogledalo svih segmeneta hrvatskog društva, koja će zastupati različita politička mišljenja i stavova. Inzistirali smo na političkom konsenzusu i inzistirat ćemo i dalje i na onome što smo u zakonu 2010. sami predlagali. Cijenimo Radmanove menadžerske sposobnosti, ali takav bi menadžer imao puno veći kredibilitet da je izabran konsenzusom, a ne voljom, vladajuće većine – kaže Mesić.

Kregar je HDZ-ovcima uzvratio kako se ne mogu pozivati na konsenzus, a odbiti najboljeg kandidata

- Ravnatelji koji dolazi na HRT, dolazi u instituciju u kojoj vladaju brojni ne samo personalni problemi već i financijske poteškoće. Ne vjerujem da je itko prihvatio tezu po kojoj je dolazak na to mjesto rezerviran za nekoga tko se nije u stanju nositi se s takvim poteškoćama - rekao je Kregar.

S Radmanovim izborom složio se i SDSS.

- Odluka o njegovu izboru je dobra jer Radman poznaje televiziju, ali i nove medije koji se pojavili nakon radija i televizije. Radman ima pretpostavke da dolazeći na HRT svoje iskustvo i spoznaje primjeni na ono što je potrebno napraviti na HRT-u – rekao je Milorad Pupovac.

A najoštrije se Radmanu usprotivio HDZ-ovac Dujomir Marasović.

- Moja glavna primjedba je što je on iz bivšeg komunističkog sustava, a ako se mene pita ravnatelj bi trebao biti iz provenijencije katoličkog intelektualca, jer je takva većina naroda. A vaši su kriteriji samo politika, ateizam i prošlost iz socijalizma. Ovu bi državu trebalo nazvati Milanović and njegovi prijatelji, direktor Narodne banke je njegov prijatelj i ravnatelj HRT-a mora biti njegov prijatelj.

Milanović ima pet-šest prijatelja i svi su na ključnim mjestima, pa mi se čini da je jedini kriterij za ravnatelja HRT-a da bude Milanovićev prijatelj – kritizirao je Marasović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:31