EPIDEMIOLOGINJA

Goranka Petrović o ruskom cjepivu: ‘To je više istraživanje mogućnosti i opcija na raspolaganju‘

‘Ako se nešto dogodi, odgovornost je na proizvođaču, a ako nema centraliziranog odobrenja, dio odgovornosti preuzima država‘, rekla je
Goranka Petrović
 Admir Buljubasic/Cropix

O mogućnosti nabave ruskog cjepiva govorila je u Dnevniku Nove TV epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović. Iako se sve više govori o nabavi ruskog cjepiva za potrebe Hrvatske, danas je premijer Plenković rekao da ga Hrvatska neće nabavljati prije odobrenja Europske unije.

- To je više istraživanje mogućnosti i koje su nam opcije na raspolaganju. Želimo vidjeti na koji način se to može regulirati. Europska regulatorna agencija za lijekove preporuča da se svakako to cjepivo odobri centraliziranim putem, rekla je Goranka Petrović i pojasnila kako je Mađarska djelovala po tom pitanju.

- Mađarska nije registrirala to cjepivo u potpunosti kako treba, već je išla na uvoz određenih serija cjepiva i to znači da je odluku o korištenju cjepiva temeljila na administrativnoj provjeri jednog dijela dokumentacije koja se koristila u postupku registracije u Rusiji. Znači da je jedan veliki dio dokumentacije zaobiđen. Dokumentacija koja se odnosi na kakvoću lijeka, na sigurnost i djelotvornost. Sva tri elementa su jako bitna da se donese odluka treba li ili ne odobriti cjepivo, rekla je Petrović za Dnevnik Nove TV i dodala da centralizirano odobrenje cjepiva ima puno prednosti.

- Ako se nešto dogodi, onda je odgovornost na proizvođaču, a ako nema centraliziranog odobrenja, dio odgovornosti preuzima država, rekla je. Njezino je mišljenje da treba pričekati odobrenje regulatora Europske unije. Sada se ne bi cijepila ruskim cjepivom jer proizvođač još nije dao dovoljno podataka.

- Ima tu još dosta netransparentnosti. Mi imamo dva članka o tom cjepivu. Sputnjik izaziva jako dobar imunološki odgovor. Objavljen je i rad iz treće faze istraživanja. Zaštita cjepivom je 91,6 posto i to je jako visoka razina zaštite i to je u rangu za druga vektorska cjepiva, zaključila je Petrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:46