SLUČAJ FRANAK

GORDAN ALEKSIĆ PODNIO KAZNENU PRIJAVU PROTIV SEDAM BANAKA Okrivio ih je zbog osiromašenja građana i štetu koja se 'mjeri u desecima milijardi kuna'

 
Goran Aleksić
 Bruno Konjević / CROPIX

Goran Aleksić iz Snage odlučio je podnijeti kaznenu prijavu protiv sedam banaka osuđenih u kolektivnom sudskom sporu kao i protiv odgovornih osoba u slučaju franak, najavio je na press konferenciji u Saboru i podijelio dugačku listu grijeha koje su prema građanima počinile banke. Aleksić ne definira o kojem se kaznenom djelima radi, nego to prepušta državnim odvjetnicima.

Podloga za prijavu je pravomoćna presuda za švicarac. Aleksić smatra da su 'banke počinile kazneno djelo udruživanja u oligopol kroz svoju udrugu Hrvatska udruga banaka te su neizravnim dogovaranjem tržišnih uvjeta od 1. 1. 2004. do 31. 12. 2008. sustavno ugovarale nepoštene kredite s nepoštenom valutnom klauzulom i nepoštenom kamatnom stopom'.

Time su negativno utjecale na hrvatske demografske trendove i odgovorne su za osiromašenje mnogobrojnih obitelji koji su bili prisiljeni posljednjih 15 godina plaćati nezakonito povećane anuitete.

Anuiteti su bili veći od 50 pa sve do 100 posto od zakonitih, naglasio je Aleksić i nastavio: 'Zbog osiromašenja stotina tisuća obitelji pala je njihova kupovna moć zbog čega je BDP unazad petnaestak godina manji za 15 do 25 milijardi kuna uslijed umanjene kupovne moći oštećenih potrošača.'

Nadalje, manji BDP umanjio je i državni proračun za oko četiri milijarde kuna, izračunao je Aleksić i ustvrdio kako su se te banke prekomjerno bogatile i omogućavale svojim vlasnicima nezakonitu dobit koja se mjeri u desecima milijardi kuna. I to je na koncu rezultiralo nepoznatim brojem bračnih brodoloma, trauma ljudi koji su zbog nepoštenih kredita ušli u dužničko ropstvo, kao i samoubojstava i deložacija. Aleksić tvrdi da su lihvarski krediti 'posljedica zločinačkog udruživanja banaka u oligopol kroz udrugu Hrvatska udruga banaka'.

Komentar HUB-a: 'Suvišno je komentirati neutemeljene optužbe'

Povodom današnje konferencije za medije saborskog zastupnika Gorana Aleksića oglasila se i Hrvatska udruga banaka.

'Hrvatska udruga banaka ne može komunicirati u javnom prostoru na način kao što to radi saborski zastupnik Goran Aleksić, služeći se neistinama i koristeći neprimjerenu retoriku. Suvišno je komentirati i činjenično neutemeljene te paušalne optužbe koje obilato koristi u dnevno političke svrhe, kao što je to bio slučaj i u dosadašnjem djelovanju kada je kontinuirano stvaran pritisak na pravosudna tijela u Hrvatskoj', stoji u priopćenju HUB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:10