FORUM U HALIFAXU

Gordan Grlić Radman: ‘Hrvatska je predana provedbi Programa za žene, mir i sigurnost‘

‘Hrvatska može posvjedočiti da žene snose veliki teret tijekom sukoba, ali i imaju i ključnu ulogu u okončanju ratova i izgradnji mira‘

Gordan Grlić Radman

 Ivo Ravlic/Cropix

Hrvatska ostaje snažno predana učinkovitoj provedbi Programa za žene, mir i sigurnost u domaćem kontekstu te na regionalnoj i globalnoj razini, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na rubu sigurnosnog foruma u Halifaxu.

Ministar Grlić Radman sudjeluje na Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu koji je počeo danas razmjenom mišljenja na temu "Žene, mir i sigurnost".

"Hrvatska može posvjedočiti da žene ne samo da snose veliki teret tijekom sukoba već da imaju i ključnu ulogu u okončanju ratova, izgradnji mira i postkonfliktnom upravljanju. Zbog toga Hrvatska ostaje snažno predana učinkovitoj provedbi Programa za žene, mir i sigurnost u domaćem kontekstu, ali i na regionalnoj i globalnoj razini", rekao je ministar novinarima.

U svrhu jačanja uloge žena u očuvanju mira, RH je posljednjih pet godina bila domaćin i financirala niz edukacija policijskih službenika iz trećih zemalja prije njihova rapoređivanja, izjavio je on dodavši da je dosad uspješno obučeno više od 50 žena iz Afrike, Azije, Južne Amerike i Europe za sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a.

Hrvatska je također organizirala videokonferenciju na visokoj razini u travnju o doprinosu žena miru i sigurnosti pod hrvatskim predsjedanjem Američko-jadranske povelje i taj je događaj, po njegovim riječima, pružio prigodu za razmjenu naučenih lekcija i najboljih praksi kako bi se otklonili svi nedostaci i unaprijedila provedba Programa za žene, mir i sigurnost u zemljama A5 i šire.

Tijekom razmjene mišljenja na temu "Žene, mir i sigurnost" ministar je istaknuo da žene u Hrvatskoj trenutno čine 40 posto zaposlenih u obavještajnim agencijama, 13 posto su djelatne vojne osobe, 27 posto su kadetkinje i 50 posto je njihov udio u državnim službenicima i namještenicima, kako u ministarstvu obrane tako i u oružanim snagama.

Hrvatske časnice su aktivno angažirane umirovnim misijama i operacijama diljem svijeta. Od 2003. godine, kada su se prve pripadnice oružanih snaga pridružile 1. kontingentu misije ISAF u Afganistanu, više od 400 žena iz Hrvatske je do sada sudjelovalo u mirovnim misijama i operacijama diljem svijeta, kazao je.

Grlić Radman je istaknuo da je Međunarodni sigurnosni forum u Halifaxu ugledan forum te da je "apsolutno važno da je Hrvatska zastupljena na toj konferenciji" na kojoj će se narednih dana raspravljati o aktualnim svjetskim sigurnosnim pitanjima, o svim globalnim izazovima te odgovorima na njih.

Forum je posvećen jačanju strateške suradnje među demokratskim državama, a okuplja i veliki broj državnih i vojnih dužnosnika, gospodarstvenika, think-tankova. Organiziran je u šest tematskih plenarnih rasprava vezanih za aktualna globalna politička pitanja, prije svega covid-19, klimatske promjene, globalizacija, uzlet Kine, nova sigurnosna arhitektura, asimetrične prijetnje, rekao je ministar dodavši da će biti i više od 30 neformalnih rasprava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:25