MINISTAR U NEW YORKU

Gordan Grlić Radman: Ispravno je podržati stranu koja brani svoju zemlju. Rusija je napala i to je činjenica

"Ruska vojska je ta koja je napala Ukrajinu, a ne obratno" i to je "činjenica", rekao je hrvatski ministar

Gordan Grlić Radman

 Goran Mehkek/Cropix

Ruska vojska je ta koja je napala Ukrajinu, a ne obratno i ispravno je jedino podržati stranu koja brani svoju zemlju, rekao je u petak hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku.

Ruska agresija od 24. veljače 2022. donijela je ubijanja, patnje, razaranja, nasilje, masovno raseljavanje ljudi i ti zločini ne smiju ostati nekažnjeni, rekao je hrvatski ministar na godišnjicu invazije i pozvao na suđenje ratnim zločincima koje će pružiti barem neku utjehu i smisao pravde žrtvama i njihovim obiteljima i biti sredstvo odvraćanja potencijalnih počinitelja.

"Ruska vojska je ta koja je napala Ukrajinu, a ne obratno" i to je "činjenica", rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Cilj smrtonosnog rata protiv Ukrajine nije samo poraziti tu zemlju i njezinu neovisnost već poništiti UN-ovu Povelju i međunarodno pravo.

"Cilj (je rata) razoriti globalnu sigurnost i uspostaviti eru u kojoj će brutalna sila i grabež teritorija postati prihvaćene norme", rekao je.

Podsjetio je da je ne tako davno Hrvatska bila žrtva vrlo sličnog rata u kojem se agresor poslužio gotovo jednakom ciničnom izlikom za napad.

"U tako teškoj situaciji, svaka je pomoć važna", kazao je.

Pomoć je i rezolucija donesena u četvrtak, uoči godišnjice, na Općoj skupštini UN-a koju je podržala 141 članica svjetske organizacije, među njima i Hrvatska.

Samo je jedna strana u tom ratu koju možemo podržati, a to je ona "koja brani svoju zemlju", rekao je ministar. "Naša je dužnost braniti ispravnu stvar".

Uz neke iznimke svijet nastavlja podržavati Ukrajinu kao i samoobranu njezina naroda koji se "nije umorio" pa se "nećemo ni mi umoriti u podršci", rekao je.

Demokratski svijet neće prihvatiti normalizaciju ovog okrutnog rata koji je Rusija počela i jedino ga ona može završiti povlačenjem svojih vojnika iz Ukrajine, poručio je.

"Do tada će Hrvatska nastaviti stajati uz Ukrajinu i njezin narod", rekao je hrvatski šef diplomacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 09:13