VIRTUALNI SASTANAK

Gordan Grlić Radman na sastanku NATO-a: Zapadni Balkan je strateški važan

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastali su se uopći samita čelnika zemalja članica koji će se održati 14. lipnja
Gordan Grlić Radman
 Olivier Matthys/POOL/AFP

Gordan Grlić Radman izjavio je u utorak na virtualnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a da je zapadni Balkan strateški važan za NATO i istaknuo da bi se savez trebao zalagati za reformu izbornog zakona u BiH.

Grlić Radman je na sastanku "naglasio stratešku važnost zapadnog Balkana za NATO i dodao kako treba pojačati potporu Bosni i Hercegovini te nastaviti s angažmanom na Kosovu", priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Ujedno, kazao je kako bi se pritom i saveznice i Savez trebali zalagati za reformu Izbornog zakona u BiH koja bi omogućila osiguravanje legitimne zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i nediskriminaciju građana u bosanskohercegovačkim institucijama", dodaje se u priopćenju.

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastali su se uopći samita čelnika zemalja članica koji će se održati 14. lipnja u Bruxellesu. Glavna tema sastanka bila je inicijativa NATO 2030, kojoj je cilj modernizacija najjačeg vojnog saveza na svijetu.

Grlić Radman je istaknuo da je ta inicijativa strateški okvir za borbu protiv terorizma, hibridnih prijetnji i sl.

"Veća uporaba nevojnih instrumenata moći, veći broj konzultacija i snažnija suradnja NATO-a s Europskom unijom pridonijela bi očuvanju međunarodnopravnog poretka i vrijednosti za koje se zalažemo", istaknuo je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:53