StoryEditor
MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

GORDAN GRLIĆ RADMAN ODGOVORIO VIKTORU ORBANU ZBOG KARTE VELIKE MAĐARSKE 'Bilo kakve teritorijalne pretenzije u Europskoj uniji su nezamislive'

Viktor Orban
 Michal Cizek / AFP

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je komentirao objavu mađarskog premijera Viktora Orbana s kartom velike Mađarske koja prekriva i dio hrvatskog teritorija, istaknuvši kako dvije zemlje imaju odličan odnos i da su teritorijalne pretenzije u EU-u nezamislive.

„Generalno su bilo kakve teritorijalne pretenzije u Europskoj uniji nezamislive jer su sve države priznale jedna drugu“, rekao je šef hrvatske diplomacije, kao i da se „uvijek znala granica između Mađarske i Hrvatske“.

„Postojanje povijesnih karti koje se mogu kupiti u antikvarijatu, a ne tražiti se po ormaru, ne odražavaju stvarnost i mislim da su na neki način skretanje pozornosti s tema koje nisu stvarni život, a to je gradnja zajedničke budućnosti“, kazao je Grlić Radman, nekadašnji veleposlanik u Budimpešti.

Pritom se referirao na raniju osudu Orbanove objave predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da „ormari većine europskih država kriju slične sadržaje“ i pozvao mlade da ne dijele takav sadržaj.  

Grlić Radman je ocijenio kako dvije zemlje imaju odličan odnos, navevši primjer zaštite manjina i turizam, kao i da je Mađarska bila među prvim državama koja je priznala Hrvatsku te da je više od pedeset Mađara dalo živote u Domovinskom ratu.

Mađarski premijer Viktor Orban već nekoliko dana preko svog Facebook profila upućuje dobre želje maturantima uoči ispita, a u srijedu je pred test iz povijesti objavio i globus i povijesnu kartu Mađarske koja obuhvaća i hrvatski teritorij.

Ta je karta česta u mađarskoj popularnoj kulturi, posebice na skupovima krajnje desnice, no može se vidjeti i na mađarskim automobilima tijekom turističke sezone u Hrvatskoj.

Karta se odnosi na Kraljevinu Mađarsku prije potpisivanja Trianonskog mirovnog sporazuma 1920. kojim su Mađari izgubili oko dvije trećine svog teritorija, zbog čega taj ugovor smatraju nacionalnom tragedijom.

Orban je i ranije imao objave s tom kartom, a u jednom od prijašnjih mandata proglasio je 4. lipnja, kad je godišnjica potpisivanja sporazuma, „danom nacionalnog jedinstva“, prenosi Reuters.

Najnoviju objavu mađarskog premijera na Facebooku, podijeljenu gotovo tisuću puta, kritizirali su i mnogi stanovnici Rumunjske čiji je teritorij također zahvaćen kartom velike Mađarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2020 08:18