MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

GORDAN GRLIĆ RADMAN ODGOVORIO VIKTORU ORBANU ZBOG KARTE VELIKE MAĐARSKE 'Bilo kakve teritorijalne pretenzije u Europskoj uniji su nezamislive'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.05.2020. u 16:28

(FILES) In this file photo Hungary's Prime Minister Viktor Orban gives a joint press conference with Czech Republic's Prime Minister, Poland's Prime Minister and Slovakia's Prime Minister after a meeting of representatives of the Visegrad Group (V4), focusing on measures in response to the new coronavirus COVID-19, on March 4, 2020 in Prague. - The United States on April 1, 2020 warned Hungary against restricting human rights and press freedom after parliament gave nationalist leader Viktor Orban sweeping powers due to the coronavirus pandemic.
Michal Cizek / AFP

Viktor Orban

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je komentirao objavu mađarskog premijera Viktora Orbana s kartom velike Mađarske koja prekriva i dio hrvatskog teritorija, istaknuvši kako dvije zemlje imaju odličan odnos i da su teritorijalne pretenzije u EU-u nezamislive.

„Generalno su bilo kakve teritorijalne pretenzije u Europskoj uniji nezamislive jer su sve države priznale jedna drugu“, rekao je šef hrvatske diplomacije, kao i da se „uvijek znala granica između Mađarske i Hrvatske“.

„Postojanje povijesnih karti koje se mogu kupiti u antikvarijatu, a ne tražiti se po ormaru, ne odražavaju stvarnost i mislim da su na neki način skretanje pozornosti s tema koje nisu stvarni život, a to je gradnja zajedničke budućnosti“, kazao je Grlić Radman, nekadašnji veleposlanik u Budimpešti.

Pritom se referirao na raniju osudu Orbanove objave predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da „ormari većine europskih država kriju slične sadržaje“ i pozvao mlade da ne dijele takav sadržaj.  

Grlić Radman je ocijenio kako dvije zemlje imaju odličan odnos, navevši primjer zaštite manjina i turizam, kao i da je Mađarska bila među prvim državama koja je priznala Hrvatsku te da je više od pedeset Mađara dalo živote u Domovinskom ratu.

Mađarski premijer Viktor Orban već nekoliko dana preko svog Facebook profila upućuje dobre želje maturantima uoči ispita, a u srijedu je pred test iz povijesti objavio i globus i povijesnu kartu Mađarske koja obuhvaća i hrvatski teritorij.

Ta je karta česta u mađarskoj popularnoj kulturi, posebice na skupovima krajnje desnice, no može se vidjeti i na mađarskim automobilima tijekom turističke sezone u Hrvatskoj.

Karta se odnosi na Kraljevinu Mađarsku prije potpisivanja Trianonskog mirovnog sporazuma 1920. kojim su Mađari izgubili oko dvije trećine svog teritorija, zbog čega taj ugovor smatraju nacionalnom tragedijom.

Orban je i ranije imao objave s tom kartom, a u jednom od prijašnjih mandata proglasio je 4. lipnja, kad je godišnjica potpisivanja sporazuma, „danom nacionalnog jedinstva“, prenosi Reuters.

Najnoviju objavu mađarskog premijera na Facebooku, podijeljenu gotovo tisuću puta, kritizirali su i mnogi stanovnici Rumunjske čiji je teritorij također zahvaćen kartom velike Mađarske.

Izdvajamo