INTERVJU

GORDAN MARAS 'Bernardić je šef u Zagrebu i ja ću dijeliti letke da pobijedimo, a od HNS-a očekujem da odustanu'

Nismo trebali Zagrebu nametati Rajka Ostojića za gradonačelnika. Tu grešku više ne smijemo ponoviti
 Tomislav Krišto / CROPIX

Neovisno o ishodu izborne Konvencije SDP-a, čini se da se Zoran Milanović neće obračunavati s oponentima u stranci. Barem ne u Zagrebu. Iz razgovora s Milanoviću sklonim Gordanom Marasom proizlazi da će zagrebački SDP sam odlučiti hoće li smijeniti svog šefa Davora Bernardića ili će ga pustiti u izborni obračun s Bandićem u kojem mu predviđaju potop. Maras poručuje HNS-u da ne budu sebični, da pogledaju u, kako kaže, viši cilj i svoju kandidatkinju povuku iz utrke u Zagrebu. Smatra da to duguju SDP-u.

Kakve su vam ambicije u stranci?

- Kandidat sam za potpredsjednika i želim biti dio tima Zorana Milanovića koji će vratiti SDP na vlast.

Znači li to da su vam se ugasile ambicije za preuzimanje zagrebačke organizacije?

- Moje su ambicije kao člana gradske organizacije da materijaliziramo podršku od 40 posto birača koju SDP uživa među građanima Zagreba i da sljedeće godine preuzmemo odgovornost za Grad te njegovo upravljanje. Dakle, moje se ambicije svode na to kako mogu pridonijeti pobjedi na izborima 2017. godine.

Odgovarate diplomatski. Pucate li na vodstvo zagrebačkog SDP-a?

- Vodstvo postoji. Iduće godine imamo izbore, a na njima ću pomoći tamo gdje me vide članice i članovi, bilo da dijelim letke ili radim nešto drugo.

Znači da će Bernardić biti kandidat za gradonačelnika?

- Odlučit će zagrebački SDP. Bernardić je predsjednik, a Gradska organizacija će donijeti odluku o kandidatu.

Želite reći da se Milanović i vodstvo neće uplitati u to tko će za godinu dana na izborima konkurirati Bandiću?

- Konačnu odluku vodstvo nije donosilo ni do sada. Istina, Predsjedništvo je na prošlim izborima predložilo da Rajko Ostojić bude kandidat za gradonačelnika, ali je odluku na kraju donijela gradska organizacija. Mislim da smo tada pogriješili i budem li opet u prilici, grešku neću ponoviti.

Bernardić je na izborima za predsjednika SDP-a podržavao Komadinu, a njegova organizacija izabrala Milanovića. Kakva je to poruka?

- SDP Zagreba je dio SDP-a i očekivao sam da će Milanović dobiti podršku u Zagrebu. Kretao sam se među članovima i znao sam kakvo je raspoloženje.

Zašto SDP ne može osvojiti vlast u Zagrebu?

- SDP može osvojiti vlast u Zagrebu, to smo dokazali i na parlamentarnim izborima. Međutim, trebamo biti konkretniji.

Ali na ovim parlamentarnim izborima u Zagrebu ste polučili lošiji rezultat nego na prošlim.

- SDP je pobijedio u Zagrebu.

Što su najveći problemi u Zagrebu?

- Ima ih više. U odnosu na investicije gotovo se ništa ne događa. Najveća investicija pokrenuta prošle godine je izgradnja kongresnog centra pokraj Velesajma vrijednog više od 30 milijuna eura, a pokrenulo ju je Ministarstvo poduzetništva i obrta sa mnom na čelu. Drugih investicija u Zagrebu gotovo nema. Drugi veliki problem je promet, što vidimo ovih dana kroz gužve i propadanje prometnica. Treći je predškolski i školski odgoj, odnosno nedostatan broj i opremljenost objekata. Četvrto je općenito poticanje gospodarstva. U gradu je mnogo praznog prostora, a upravljanje imovinom je katastrofalno. Grad Zagreb ispod jedan posto svojih prihoda ostvaruje od prihoda dobivenog od upravljanja imovinom. Građanima mora postati jasno gdje odlazi novac koji izdvajaju. Više od 500 milijuna kuna godišnje se uprihodi od prireza za koji građani ne dobivaju previše zauzvrat. U mandatu sljedeće gradske uprave prirez treba prepoloviti. Na taj bi način svaka obitelj u Zagrebu dobila 200-300 kn dodatnog prihoda. Od značajnijih projekata svake dvije godine dobijemo po jednu fontanu. To nije dovoljno za novac koji građani izdvajaju. Oni za njega zaslužuju bolji i jeftiniji gradski prijevoz, opremljenije vrtiće i škole, djeca u školama trebaju od Grada dobiti tehničku opremu, od tableta do računala. Poduzetnici i obrtnici zaslužuju potporu za opremanje praznih prostora i mogućnost da ih unajme za jednu kunu. Postoji niz stvari koje se mogu napraviti, a ne rade se. Sljedeći gradonačelnik ili gradonačelnica bi, ako se primi posla, mogao po značaju biti novi Većeslav Holjevac.

Odgovor zvuči kao da biste već sutra mogli u kampanju za gradonačelnika.

- Prvenstveno sam koncentriran na stranku, i to da ponovno preuzmemo odgovornost u Hrvatskoj. Pišem u Saboru rješenja koja će birači i poduzetnici prepoznati na taj način. Kad je o Gradu Zagrebu riječ, spreman sam na svaki posao, od dijeljenja letaka, razgovora s građanima do pisanja programa.

Kakav je, po vašem mišljenju, kandidat za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš?

- HNS-ov.

Vjerujem da možete reći i nešto više.

- I na prošlim izborima imali smo trećeg kandidata, Vladimira Ferdeljija. Volio bih da HNS ide s nama u koaliciju. Mislim da bismo zajednički mogli napraviti dobar rezultat i da možemo preuzeti odgovornost za upravljanje Zagrebom. Kao strateški partner, dosad je SDP uvijek bio korektan prema HNS-u. Rezultatu koji su postigli na izborima i broju zastupnika u Saboru pridonio je i SDP. Prema tome, kad sjednemo za stol i počnemo razgovarati o lokalnim izborima, volio bih da HNS o tome vodi računa.

To je poruka HNS-u da odustanu od kandidiranja Anke Mrak Taritaš?

- To je poruka da treba gledati interes građana, a to su promjene u Zagrebu. Sjetite se 2007. i odluke HNS-a da im kandidat za premijera bude Čačić, a ne Milanović. Te izbore smo izgubili. Godine 2011. situacija je bila obrnuta i pobijedili smo.

Može li SDP imati boljeg kandidata od A. Mrak Taritaš?

- Može.

Davora Bernardića?

- O tome sam sve rekao. On je predsjednik gradske organizacije. Vidjet ćete da će SDP-ov kandidat u Zagrebu, kao i SDP, imati veću podršku građana od drugih.

Što ako Bernardić, kako mu svi predviđaju, izgubi izbore u Zagrebu?

- Ako članice i članovi odluče da postignuti rezultat nije zadovoljavajući, onda više neće biti na čelu gradske organizacije. To je jednostavna računica, a Bernardić nije iznimka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:38