U PRIJENOSU UŽIVO

Gordana Buljan Flander podnijela je ostavku!

Buljan-Flander se u prijenosu uživo na Dnevniku Nove TV izravno obratila gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i poručila mu da odlazi
Zagreb, 290119.
Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zastitu djece i mladih grada Zagreba, snimljena u poliklinici u Djordjicevoj ulici.
 Dragan Matic/Cropix

Gordana Buljan Flander podnijela je ostavku na mjestu ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreb. Već sada bivša ravnateljica na takav čin se odlučila nakon brojnih negativnih reakcija koje su uslijedile nakon što je ishodila sudsku zabranu objavljivanja tekstova o njoj na portalu H-Alter.

Buljan-Flander se u prijenosu uživo na Dnevniku Nove TV izravno obratila gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću.

- Gospodine gradonačelniče, nakon što tri mjeseca nisam uspjela doći do vas, tražeći podršku za rad ustanove, ja vam večeras podnosim neopozivu ostavku. Nadam se da ćete naći stručnjaka, ili da ga već imate, koji će nastaviti voditi ovu ustanovu na način da i dalje ostane prepoznata i primjer prakse u Europi. Poštujem pravo svakog gradonačelnika da bira svoje suradnike- poručila mu je, prenosi dnevnik.hr.

Dodala je kako je, čim je shvatila da nema podršku gradonačelnika, shvatila da daljnja suradnja neće biti moguća. Također, dodala je da ne odustaje od sudskih procesa kontra portala H-Altera.

- Ja sam tražila privremenu mjeru isključivo za portal H-Alter s obzirom na to da je dva mjeseca pisao vrlo ružne članke, članke koji su bili puni neistina, koji su defamirali rad stručnjaka poliklinike, rad Poliklinike. Pokušali smo na razne načine i davanjem informacija i uredniku i novinarki utjecati na to da imaju prave informacije. Međutim, iz teksta u tekst informacije su bile sve manje istinite. Poslali smo sedam-osam demantija.

Ponovila je da nije protiv slobode medija, ali...

- U obrazloženju presude stoji da je 'mjera donesena jer je novinar povrijedio osnovnu novinarsku etiku i zlouporabila pravo na slobodu medija'. Dakle, ni jedna slobodna nije apsolutna. Možemo razgovarati o tome gdje prestaje sloboda medija i počinje blaćenje stručnjaka i otežavanja rada jedne ovakve ustanove. Tekstovi su stvarno pisani zlonamjerno, na način da blate rad naših djelatnika koji su vrijedno radili sve ove godine, a prikazivani su na način da netko čeka na vratima i otima zlostavljanim mamama djecu, nosi tu djecu ocima zlostavljačima. Prikazivano je da smo mi kuća na čijim nalazima sudovi donose odluke, što nije točno. Prikazivani smo da zbog naših nalaza djeca žive s očevima seksualnim zlostavljačima, što nije istina - rekla je Buljan Flander i predočila dokument za koji tvrdi da pokazuje da je Poliklinika u proteklih pet godina prijavila policiji 982 slučaja zlostavljanja djece.

- Mi radimo s djecom koja doživljavaju grozne traume. Ova kuća radi s puno djece koja su žrtve nasilja i mi o tome ne smijemo reći niti riječi. To roditelji koje suočimo sa zlostavljačkim ponašanjem prema djeci obilato koriste. Krenu pisati po društvenim mrežama svoju istinu, krenu nas napadati ne bi li poništili naš nalaz. Jer puno ih traži da poništimo nalaz'', navodi Buljan Flander. Osvrnula se i na odluku pokreta ''Spasi me'' iz kojega su kazali kako se ne žele pojaviti na panelu ako ona bude tamo. ''Meni je žao ako netko ne želi surađivati s nama. Mi štitim pravo djeteta na privatnost i zdravlje. Vrlo često pravo djeteta nije isto što i pravo roditelja. Ne može pravo roditelja koji se loše ponaša biti iznad prava djeteta. Tata će reći vi ste na maminoj strani, mama vi ste na tatinoj. Mi smo na djetetovoj strani.

Za kraj je rekla da razmišlja o otvaranju privatne prakse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:30