KONTROVERZNA ODLUKA

Gordana Buljan Flander za Jutarnji: ‘Shvatite me... To mi je bila zadnja linija obrane!‘

Oglasila se i žena koja je sudski zabranila da se o njoj piše
 Zeljko Puhovski/Cropix

Odluka Općinskog građanskog suda u Zagrebu o donošenju privremene mjere zabrane pisanja portala H-alter o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te ravnateljici Poliklinike Gordani Buljan Flander, na noge je u četvrtak digla strukovne novinarske udruge i Ministarstvo kulture te dovela do smjene upravnoga vijeća Poliklinike.

- Ako se nekoga okleveta, postoje privatne tužbe. Ova je situacija, međutim, presedan. To se nikad nije dogodilo, ne znam ni da je bilo ovakvih presuda - rekao je u četvrtak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na izvanrednoj konferenciji za medije, najavljujući smjenu upravnog vijeća Poliklinike kojoj je Grad osnivač. Međutim, takve su mjere već u hrvatskoj sudskoj praksi donesene zbog zaštite privatnosti te su ih u većem dijelu i potvrdili županijski sudovi. No u slučajevima do kojih smo došli radilo se isključivo o pravu na zaštitu privatnosti fizičkih osoba.

Ova najnovija odluka u slučaju Poliklinike prva je koja je zabranu izvještavanja pro futuro, osim za fizičku osobu Gordanu Buljan Flander, donijela i za čitavu javnu ustanovu - Polikliniku za zaštitu djece i mladih. Buljan Flander nam je pak u četvrtak u telefonskom razgovoru rekla kako je traženje mjere od suda bila jedina mogućnost koja im je preostala, odnosno da su iscrpili sve druge.

Nezahvalna pozicija

- Najprije bih apelirala na javnost da shvati jednu jako nezahvalnu poziciju Poliklinike u ovome slučaju. Poliklinika je ustanova koja brine o djeci, donosimo određene nalaze i mišljenja vezano uz djecu ne smijemo nikad iznositi podatke o djetetu. To nas stavlja u neravnopravan položaj zato što se ne možemo konkretnim podacima braniti protiv napada. Objave da smo se urotili sa zlostavljačima očevima protiv zlostavljanih majki, ili da ne vjerujemo seksualno zlostavljanoj djeci, ili da zbog naših nalaza sud dodjeljuje djecu zlostavljačima, to su lažne informacije koje narušavaju povjerenje u rad stručnjaka i otežavaju nam rad. Zbog objavljenih tekstova na društvenim mrežama bilo je i poziva na linč, naše djelatnike su presretali ljudi na cesti, pacijenti su počeli tražiti izmjene nalaza pozivajući se na te članke. Iako smo sve demantirali, novinarka je nastavila pisati u istome tonu. Smatrali smo potrebnim tražiti pravne načine da se to zaustavi. Ovu privremenu mjeru smatram pokazateljem da se ne možemo braniti na drugi način - rekla nam je Buljan Flander, pozvavši roditelje koji nisu zadovoljni njihovim nalazom da se slobodno prituže nadležnim institucijama koje mogu provesti kontrolu rada Poliklinike.

- To je njihovo pravo i nitko im to ne osporava - istaknula je Buljan Flander. Odluka o privremenoj mjeri donesena je prije tri dana na prijedlog i Poliklinike i Gordane Buljan Flander, a nakon što je novinarka Jelena Jindra na H-alteru objavila od 12. srpnja do 8. rujna ove godine seriju od ukupno osam tekstova u kojima se kritizira rad Poliklinike i njezine ravnateljice. Između ostaloga, radi se i o osobnim pričama majki koje su prepričavale svoja negativna iskustva s Poliklinikom, ali i o priči o organiziranju konferencija koje je navodno plaćala Poliklinika i slično.

Uklanjanje spornih članaka s portala H-alter zatražili su svojim dopisima i Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska udruga socijalnih radnik, navodeći da navedeni novinski članci "ne zadovoljavaju osnovne kriterije kulture i profesionalnosti" te tražeći da se u navedenim člancima pridržava temeljnih načela istinitog i objektivnog izvještavanja javnosti. S druge strane, pak, niz civilnih udruga koje se bave zaštitom žena žrtava nasilja u obitelji zatražio je od nadležnih institucija da ispitaju navode iz Jindrinih navedenih tekstova, odnosno da se te optužbe provjere.

Nenadoknadiva šteta

Za donošenje ovakve mjere, kojom se de facto zabranjuje H-alteru da objavljuje informacije koje se odnose na dostojanstvo, rad i dostignuća i Poliklinike i Buljan-Flander, do kraja trajanja budućeg postupka, odnosno tužbe protiv H-altera, sud je ocjenjivao dvije stvari. Postoji li vjerojatnost tražbine te opasnost da bi bez takve mjere protivnik osiguranja spriječio ili znatno otežao ostvarenje tražbine, ili ako Poliklinika i Buljan Flander učine vjerojatnim da je mjera potrebna da bi se spriječilo nasilje ili nastanak nenadoknadive štete koja prijeti. Oba ova preduvjeta sudac Andrija Krivak je našao da su ispunjena.

"Prilikom ocjenjivanja sukoba između dva navedena prava, prava na slobodu medija i prava na zaštitu prava osobnosti te davanja prednosti jednom od tih prava, sud je ocjenjivao sadržaj objavljenih informacija i jesu li iste objavljene sukladno pravilima novinarske etike i u dobroj vjeri, odnosno je li bilo zlouporabe prava".

S obzirom na sve navedeno, sud ocjenjuje da autor niza spornih novinskih članaka, Jelena Jindra, prilikom prikupljanja informacija nije postupao u dobroj vjeri, već da sporni novinski članci predstavljaju jednostran i subjektivan prikaz teme o kojoj piše. Naime, sud ocjenjuje da različita relevantna stajališta nisu predstavljena javnosti na odgovarajući način (navođenjem izvora informacija), a da su neke od informacija namjerno pogrešno prikazane kako bi odgovarale tvrdnjama autora.

Žalba ne odgađa primjenu

Posljedično, takvim neetičnim pristupom došlo je do zlouporabe prava - slobode medija koje je dovelo do toga da su povrijeđena prava o na ugled, čast, ime i dobar glas.

Sud je ocijenio da u konkretnom slučaju postoji nužnost ograničiti slobodu medija na koju ima pravo protivnik osiguranja i dati prednost zaštiti prava osobnosti, naveo je sudac u obrazloženju. Na odluku postoji pravo žalbe, no žalba ne odgađa primjenu odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:50