PIŠE MARIO PUŠIĆ

'GORE NAM JE NEGO U RATU, TADA SU BAREM DOLAZILI ZAGREPČANI' Naš reporter bio je na otoku Rabu koji je lani zabilježio dva milijuna noćenja

 
 Jure Mišković / CROPIX

U Stinici nije šušur, a nad Mišnjakom su se nadvili tusti oblaci. Na pramcu trajekta Rapske plovidbe na pola Velebitskog kanala kiša bode obraze poput jesenske. U utrobi plovila jedan zalutali njemački kamper, 10-15 automobila praznih prtljažnika, nešto dostavnih vozila i kombi Fine koji se valjda zbog dragocjenog tereta progurao u prvi red, iako je gotovo polovica plovila prazna.

Put otokom Rabom do grada koji po njemu nosi ime je brz jer nema gužvi. Brodice čekaju svoje vlasnike u suhim marinama. Nema redova ispred bankomata i pekarnica.

Konobar restorana Grand koji se nalazi između rive i središnjeg trga stare jezgre “Varoš” polira šank očekujući prve goste, kima nam ljubazno pozdravljajući s “hello”. Nadu da smo strani turisti, a ne hrvatski novinari ubili smo mu našim - dobar dan.

Prvi gosti

Grad je prekrasan, travnjaci zeleniji nego ikad, a stare kamene plohe oprane svježom kišom ljeskaju se na suncu koje prodire. Ljudi koje srećemo nisu opušteni i ne vuku se lijeno razgledavajući izloge. Grupa domaćih zastala je na ćakuli koja se jasno čuje jer nema žamora njihovih gostiju da je nadglasa.

Godinama obaraju vlastite rekorde u posjećenosti koja je na otoku od desetak tisuća stanovnika (grad Rab i općina Lopar) dostigla nevjerojatnih dva milijuna noćenja u sezoni, u prošloj su godini na Danima hrvatskog turizma nagrađeni titulom viceprvaka najbolje odmorišne destinacije na Jadranu i najbolja su destinacija Kvarnera, proslavili su 130. obljetnicu organiziranog bavljenja turizmom, Južnokorejci su ih uvrstili u top osam svjetskih turističkih destinacija.

Robert Fajt / CROPIX
Vlasnici restorana Leut u Barbatu, Ana i Denis Pende i Silvana Jureša kažu da ovoga ljeta ne razmišljaju o zaradi

Ne postoje tako ružni snovi u kojima bi ovi vrijedni i srdačni ljudi mogli i pomisliti u tim trenucima da će njihova turistička sezona 2020. početi u prvom tjednu lipnja i izgledati kao na početku ove priče, ribar Marijan Perić da na moru neće provesti ni dana, iznajmljivač Željko Ribarić da će u svoje apartmane tek prije tri dana primiti svojih prvih četvero gostiju, vlasnici ponajboljeg obiteljskog restorana Leut u Barbatu, Ana i Denis Pende, da će na terasi posluživati samo novinarsku ekipu Jutarnjeg, turistički radnik Elvis Grce da će u formularima svoje agencije križati, a ne popunjavati kućice s imenima gostiju iz Njemačke i Austrije, šefica Turističke zajednice Ivana Matušan ushićeno da će mahati brojkama od 20 posto noćenja u odnosu na isti period lani, a gradonačelnik Nikola Grgurić da će biti zadovoljan gradskim proračunom 70 posto tanjim nego godinu prije.

Robert Fajt / CROPIX
direktoricu Turističke zajednice Ivanu Matušan veseli rast od osamdesetak novih gostiju dnevno

Uz “sretni otok” sa 30 pješčanih plaža, grad četiri zvonika, Rapsku fjeru kao prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj koji se temelji na tradiciji započetoj još 1364. godine, značajna turistička referenca bio im je “Covid-free otok”, barem do jučer, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze koronom.

Upravo zbog toga oprezna direktorica Turističke zajednice to nije željela isticati nego je na prvo mjesto stavljala silan trud turističkih radnika i sjajne rezultate ostvarene proteklih godina, na čemu se i temelje njihove početne sjajne brojke u eVisitoru, naravno, ako ih kompariramo s onima u drugim otočnim destinacijama. Nitko nije kriv za ovu koronapošast koja je turizam strovalila u ponor, no opet, sasvim je sigurno da će se oni sposobniji iz njega lakše i brže izvući.

Samo na području grada posluje 250 ugostitelja, osam je velikih hotela i čak 15.000 kreveta u privatnom smještaju, pa je jasno da nema čovjeka na otoku koji ne trpi gospodarsku štetu.

Robert Fajt / CROPIX

Ipak optimisti

- Svjesni smo da će sezona biti zahtjevna i da ćemo se jako morati potruditi. Treba imati na umu da se sve ovo ne događa samo zbog lockdowna već i zato što je određeni broj naših gostiju možda u obitelji imao i smrtnih slučajeva od Covida-19, možda su izgubili posao, morali su prisilno koristiti godišnje odmore u travnju.

Zato je na nama da uložimo sve napore da projiciramo pozitivnu sliku o našoj destinaciji, ali, opet, ne bismo htjeli u tome biti naporni. Svi žele otići na godišnji odmor, pitanje je samo koliko su u mogućnosti - kaže Ivana Matušan, koju vesele brojke rasta od osamdesetak novih gostiju dnevno, ali još bi je više veselilo da “da njihovi gosti budu zadovoljni s odgovornim domaćinima koji paze na njihovo zdravlje i prošire taj dobar glas”.

Robert Fajt / CROPIX

Njezin šef, gradonačelnik Nikola Grgurić kaže da su napravili sve što su mogli da amortiziraju negativne efekte koje im je donijela kriza, počevši od smanjenja vlastitih plaća do brojnih drugih mjera. Traga za načinima kako vratiti goste, ali i privući nove, primjerice nautičare.

- Žao mi je jer smo prošle godine uzeli veliki zamah, od uređenja šetnica, biciklističkih staza, puno smo uložili u outdoor turizam, digli smo pet stožernih manifestacija. No, što je, tu je, situacija je ozbiljna i bit će teško, ali nema mjesta panici i pesimizmu - kaže gradonačelnik Grgurić.

Robert Fajt / CROPIX

Situacija u okruženju

Ana Pende sa suprugom Denisom i šogoricom Silvanom Jurešom vodi restoran Leut u Barbatu koji su njezini roditelji otvorili još 1982. godine, a ne pamti ovako lošu.

- U jednom trenutku te hvata strah kako će se završiti, u drugome se tješiš da će sve biti okej. Najvažnije je da pokrijemo režije, platimo radnike i dočekamo drugo ljeto. O zaradi nitko i ne razmišlja - kažu nam supružnici Pende, čiji je optimizam zarazan usprkos njihovoj praznoj terasi.

Njihov kolega Zlatko Čule, vlasnik San Antonio Cluba, kafića na gradskoj rivi, također ne očekuje senzacionalne stvari, kaže nam da bi promet od 30-50 posto u špici sezone, dakle u kolovozu, u odnosu na prošlogodišnji bio kao da su odradili punu sezonu.

- Uvijek sam optimist, ali sada moram biti realan, pogledajte što se događa u zemljama u okruženju. Mi smo zapravo u puno boljoj situaciji od zemalja iz kojih očekujemo goste - kaže rapski ugostitelj.

- Mislim da će u privatnom smještaju rezultati biti bolji nego u hotelima jer imamo goste koji nam se godinama vraćaju, ja imam dvije obitelji iz Njemačke koje kod mene dolaze punih 40 godina, dolazili su i tijekom rata - kaže iznajmljivač Željko Ribarić, koji očekuje blagi rast od 20. lipnja te misli da će srpanj i kolovoz biti dobri. Djelatnik turističke agencije Elvis Grce kaže da gosti koji su imali rezervacije za početak lipnja, a nisu mogli doći, nisu otkazali dolazak, već samo prebacili za rujan ili čak za lipanj sljedeće godine, što ga veseli.

Robert Fajt / CROPIX

Razmjena

Marijan Perić ima također sjajan turistički proizvod, koćaricu “Sv. Josip”, bavi se ribarenjem i vožnjom turista, kojima na brodu spravlja netom ulovljenu ribu, a na tone izlovljene ribe prodavao je od Zagreba do Italije.

- Od 15. ožujka uopće nisam izašao na more. Zatvorilo se sve, od tržnica do granica. Prodavalo se nešto ribe s broda, ali to su premale količine da bi se preživjelo. Ugostitelji su također oprezni, ne žele stvarati zalihe ribe. Kakva će biti sezona, ne znam, ako ne bude gostiju, ići ćemo u ribolov - kaže ribar Marijan i dodaje da je korona bila gora od rata jer su u ratu barem Zagrepčani dolazili, a ova će situacija mnoge otjerati u bankrot.

Valja naći i nešto dobroga u situaciji koju je donio globalni virus. Mještani su se okrenuli ribarenju, pa viškove dijele među sobom, a na njivama diljem otoka više nema šikare i travke jer su parcele pretvorene u vrtove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:58