PONOVNO GORI

Gori 300 hektara Kopačkog rita, helikopteri se NE MOGU SE PROBITI preko Velebita zbog jakog vjetra!

U Kopačkome ritu vatrogasci gase požar koji je buknuo prijepodne vjerojatno kao nastavak sinoćnjeg požara na otvorenome u Vardarcu, mjestu na rubnom dijelu parka prirode
 Goran Sebelic / CROPIX

ZAGREB/OSIJEK - U Kopačkome ritu vatrogasci gase požar koji je buknuo prijepodne vjerojatno kao nastavak sinoćnjeg požara na otvorenome u Vardarcu, mjestu na rubnom dijelu parka prirode.

Požar gasi 50 vatrogasaca i devet vozila. Po posljednjim izvješćima, vatra je zahvatila dva četvorna kilometra. Na požarište je poslan i helikopter, javila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Pretpostavlja se da je požar nastavak jučerašnjeg požara u kojem je na manjem području gorjela trava i suho raslinje i nakon čijeg je gašenja vatra tinjala, a danas se razbuktala zbog snažnog vjetra.

Po riječima glavnog nadzornika Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Damira Opačića, oko 11,30 sati požar se proširio i zahvatio travu i raslinje u dužini oko dva kilometra, u prvome redu na ribnjacima te u blizini prijamnog centra koji je izgorio prije nekoliko dana. Požar je uglavnom pod nadzorom, no u svakom trenutku moramo biti spremni na njegovo ponovno širenje, rekao je Opačić i dodao kako trenutačno ne može reći koliko su ugroženi priroda, biljni i životinjski svijet.

Zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Boris Banjan izjavio je za Hinu da je sada stanje nešto povoljnije, no snažan vjetar koji puše može uzrokovati velike probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 19:26