VELIKA ŠKRTICA

Gorka istina o tamnim čokoladama: Neke su izuzetno opasne, a ima ih i u domaćim trgovinama!

Istraživanje je općenito pokazalo kako 15 od 28 analiziranih primjeraka u sebi sadrži prevelike količine teških metala

Tamne čokolade

 Jutarnji List/

Više kakaa u čokoladi obično bi trebalo značiti da je ona bolja, no nedavna istraživanja pokazala su kako brojne tamne čokolade na europskom i svjetskom tržištu u sebi sadrže znatne doze teških metala, i to takve da je dnevno dovoljno pojesti samo 25 grama kako bi se u organizam unijele veće količine od dozvoljenog.

POGLEDAJTE VIDEO:

Uglavnom je riječ o kadmiju i olovu, no neki od analiziranih primjeraka svjetski renomiranih brendova u sebi su sadržavali prevelike doze oba metala - točnije, takvih je bilo pet od 28 analiziranih primjeraka, što je udio od čak 17 posto i nije baš dobra reklama za poznate proizvođače.

Iako dobar dio primjeraka koji su prošli test nisu dostupni na domažem tržištu, uspjeli smo otkriti dva primjerka koji se mogu kupiti u domaćim trgovinama i koji su dosta česti odabir među domaćim proizvođačima.

Prema analizi Consumer Reporta, riječ je o jednoj čokoladi sa 70 i drugoj s 85 posto kakaa koje imaju 116 posto veću razinu kadmija odnosno 166 posto veću razinu olova od dozvoljenog.

Istraživanje je općenito pokazalo kako 15 od 28 analiziranih primjeraka u sebi sadrži prevelike količine teških metala, što posebno može biti riskantno za djecu zbog mogućih problema u razvoju.


Imate prijedlog za veliku škrticu?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača I saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute.

image

Velika škrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 03:25