ZIMA U TRAVNJU

Gorski kotar pod 15 centimetara snijega, pogledajte bajkovite prizore sa Sjevernog Velebita

Snijeg će padati i sutra, a za danas i sutra je zbog snijega i poledice za područje gospićke regije izdano žuto upozorenje

Snijeg u Gorskom kotaru 23.4.2024.

 Čitateljica Jutarnjeg Tanja Rački

Promjenljivo, na zapadu unutrašnjosti pretežno oblačno s povremenom kišom i lokalno jačim pljuskovima i grmljavinom, a uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg uz mjestimično stvaranje snježnog pokrivača, prognoza je DHMZ-a za utorak.

Na istoku i jugu dulja sunčana razdoblja, a kiša većinom prema kraju dana.

Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i istočni, navečer sjeverozapadni i zapadni. Na Jadranu na sjeveru umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, drugdje jugo, a poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura između 9 i 14, u gorju niža, na istoku i jugu od 15 do 20 Celzijevih stupnjeva.

Snijeg će padati i sutra, a za danas i sutra je zbog snijega i poledice za područje gospićke regije izdano žuto upozorenje.

- Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama, upozoravaju iz DHMZ-a.

Sinoć je stanovnike Tršća, malenog naselja u Gorskom kotaru koje administrativno pripada Gradu Čabru, iznenadio jak snijeg, a snimke je objavio Istramet.

Pod snijegom su noćas bili i dijelovi autoceste A6 Rijeka-Zagreb.

Prava zimska atmosfera je i na Velebitu, sudeći prema fotografiji i snimci koju je prenio Istramet, a objavio Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Istramet javlja da je ponegdje palo i do 15 centimetara snijega. Prema DHMZ-u, najviše snijega palo je na Zavižanu, 27 cm. U Delnicama je izmjereno 14 cm, a Pargu 9 cm. U nižim dijelovima Gorskog kotara nerijetko se miješaju zeleni i bijeli prizori, pošto je vegetacija daleko odmaknula i na tom području. Snijeg će povremeno padati i sutra, ali uglavnom u višim dijelovima gdje može doći do stvaranja tanjeg pokrivača. Temperature zraka zadržat će se ispod prosjeka za doba godine, na vrijednostima primjernijim početku ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:22