PRAVORIJEK

Gospođa iz Podravine ukrala susjedi sve orahe s tavana, mora u zatvor na pola godine

Osim što je počinila krađu, žena se oglušivala na sudske pozive, pa čak i lagala da je na bolničkom liječenju
Ilustracija
 Gustoimages/Sciencephoto/Profimedia

Žena (55) iz Novog Virja pored Đurđevca, prije četiri godine ukrala je svojoj susjedi orahe s tavana zbog čega će morati u zatvoru provesti šest mjeseci, piše Podravski.hr. Presuda Općinskog suda u Koprivnici postala je pravomoćna, a potvrdio ju je i Županijski sud u Bjelovaru. Zbog krađe oraha inače se ne ide u zatvor, no priča je zapravo kompliciranija nego se na prvi pogled čini.

Kako stoji u presudi Općinskog suda u Koprivnici, 55-godišnja Novovirovka je tijekom rujna i listopada 2017. godine krala orahe ispod susjedinog stabla nakon čega je otišla i do njezine ljetne kuhinje, popela se na tavan, očito znajući što se ondje skriva, i uzela sve orahe koje je ondje pronašla.

Kako navodi pokradena susjeda, ukupno joj je nestalo oraha novčane protuvrijednosti od 3.600 kuna. Krađa oraha otkrivena je 24. studenog 2017. godine, a policijski službenici su kradljivicu otkrili i kazneno prijavili 28. prosinca iste godine te je priveli u postaju. Tada su je tužitelji i ispitali i videodokumentirali njezin iskaz.

Presudom općinskog suca Krešimira Pavlovića 55-godišnjakinja je isprva osuđena uvjetno na šest mjeseci uz rok kušnje od godine dana, s tim da u roku od pola godine mora ženi koju je pokrala nadoknaditi učinjenu štetu. Istom presudom bila je obvezna platiti i 300 kuna sudskih troškova.

- Izrečena uvjetna osuda okrivljenici koja je uvjetovana ispunjenjem posebne obveze u vidu popravljanja štete počinjene kaznenim djelom po ocjeni ovog suda primjerena je težini počinjenog kaznenog djela te društvenoj opasnosti istog imajući u vidu okolnosti pod kojima je kazneno djelo počinjeno i dosadašnju kaznenu neosuđivanost okrivljenice - zaključio je sudac Pavlović kada je 55-godišnjakinji izrekao uvjetnu osudu.

No, žena se na presudu oglušila. Kako nakon svih mogućih rokova koji su joj pruženi nije nadoknadila štetu, izvanraspravno vijeće istog općinskog suca pokrenulo je postupak za opoziv uvjetne osude. Čak da je i u tom dijelu postupka podmirila štetu koju je neosporno skrivila, 55-godišnjakinja bi izbjegla zatvor, no to nije učinila zbog čega joj je Općinski sud prema zakonu morao ukinuti uvjetnu presudu. Osuđenica nije pristupila ni na takozvana izvidna ročišta kojima je bio cilj utvrditi okolnosti prije nego što je zaista pošalju u zatvor.

Zatim je u veljači 2019. godine na sudu kazala kako radi u pekari i obećala da će do kraja istog mjeseca podmiriti štetu. Kazala je da zarađuje 2.700 kuna i da će posuditi ostatak novca i vratiti pokradenoj ženi samo da ne ide u zatvor. Sudac joj je povjerovao, no sazvao je još jedno ročište početkom ožujka kada se sudu javila njezina kći i rekla da joj se majka nalazi na bolničkom liječenju. Tražili su sa suda potvrdu od bolnice u kojoj je kći rekla da joj se majka nalazi, no iz bolnice su kazali kako o dotičnoj nemaju nikakve podatke.

Sud je utvrdio kako je osuđena žena zaposlena i da je mogla svojim privređivanjem cijelo to vrijeme ispuniti presudom joj zadanu novčanu obvezu. Osim toga, osuđenica se nije javila ni na Županijski sud u Bjelovaru 23. veljače ove godine kada joj je bilo određeno ročište zbog upućivanja na izdržavanje kazne.

Svoj dolazak nije opravdala pa je sud od policije zatražio njezino prisilno dovođenje. Na kraju su je 16. ožujka priveli policijski službenici PU virovitičko-podravske. Zbog toga što su je policijski službenici morali prisilno dovesti na sud, presuđeno je kako mora platiti i 1.700 kuna troškova, piše Podravski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:00