HDZ-ov PLAN

GOSPODARSKA VIZIJA OPORBE 'Mi možemo spasiti Hrvatsku kao što je Merkel Njemačku'

U stranci su posebno tajnoviti i ne žele otkriti ni jedan detalj programa HDZ-a prije skupa u petak

Predstavit ćemo HDZ-ovu viziju socijalno-tržišnog gospodarstva nalik onom u Njemačkoj pod našom saveznicom Angelom Merkel, a to znači maksimalnu podršku tržištu, državu koja određuje pravila i brigu o socijalnim problemima.

Ukratko, namjeravamo pokazati da HDZ već sada ima bolje ideje kako treba voditi Hrvatsku od Vlade Zorana Milanovića - rekla je osoba bliska vrhu Hrvatske demokratske zajednice, koja je dobro upoznata sa skupom koji HDZ organizira sutra, a koji su nazvali Svehrvatski gospodarski forum.

U HDZ-u su izrazito tajnoviti kad je riječ o tezama koje će sutra predstaviti, no sugovornik Jutarnjeg lista nabrojao je nekoliko najvažnijih kao što su poticanje stranih investicija na način da će se prvenstveno stimulirati one koji ulažu u proizvodnju za izvoz i donose nove tehnologije.

Miloševićeva vizija

HDZ-ovi ekonomski stručnjaci na čelu s Domagojem Ivanom Miloševićem iznijet će rješenje za smanjenje nezaposlenosti tako što bi njihova vlada davala olakšice privatnim poduzetnicima koji zapošljavaju početnike i starije osobe s burze rada. HDZ će zatražiti i smanjenje poreza, vratiti poticaje na stambenu štednju, upozoriti da Vlada i dalje razmišlja o uvođenju poreza na imovinu, a napast će planove za privatizaciju Croatia osiguranja, Hrvatske poštanske banke i monetizaciju autocesta.

Od standardnih fraza o smanjenju poreza, rastu izvoza i poticanju poduzetništva kudikamo je interesantniji popis glavnih sudionika. Među najvažnijima je John Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare i, uz Željku Markić, lider neokonzervativnog pokreta. Batarelo je katolički konzervativac, protivnik prava seksualnih manjina, uvođenja zdravstvenog odgoja u škole i borac protiv “komunizma”, što je uvreda kojom obasipa neistomišljenike.

Među prijavljenim govornicima nalazi se Ivo Banac, povjesničar i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora. Banac je, također, žestoki kritičar aktualne vlasti, a nije poznato da se u karijeri bavio ekonomskim pitanjima.

Njemački saveznik

Novi model gospodarskog rasta trebali bi predstaviti Martina Dalić , Domagoj Milošević i Đuro Njavro. Milošević i Martina Dalić bili su ministri u Vladi Jadranke Kosor, koja nije uspjela zaustaviti recesiju niti privući strane investitore, dok je Njavro bio ekonomski savjetnik Franje Tuđmana između 1993. i 1995, u ne baš slavnom razdoblju hrvatske privatizacije.

Od ostalih sudionika, najavljen je Joachim Pfeiffer, CDU-ov zastupnik u Bundestagu, koji je nedavno zatražio od hrvatske Vlade da sreže potrošnju i ne diže poreze, te Robin Harris, bivši savjetnik Margaret Thatcher, koji je vrhunski povjesničar, ali nije ekonomist.

Jučer, dakle, dva dana prije održavanja skupa, još se nije znalo o čemu će govoriti pozvani sudionici, potvrdila su dvojica ekonomskih stručnjaka. Na skupu će govoriti Nenad Bakić, najveći pojedinačni investitor na zagrebačkoj burzi, i Velimir Šonje, ekonomski ekspert.

- Mislim da je normalno sudjelovati u ekonomskim raspravama bez obzira na to tko su organizatori. Namjeravam izložiti prijedloge za izlazak iz krize, a to su mjere o kojima govorim već nekoliko godina - niži porezi, manja javna uprava i privlačenje inozemnih investicija - najavio je Šonje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:08