DRAMA U SUPETRU

Goste hotela jutros probudila buka bagera, iz uprave bijesni: ‘Ovo je incident međunarodnih razmjera!‘

Gradonačelnica ne poštuje ni sudove ni zakone ove Države već provodi svoju silu, tvrde u upravi

Rušenje u Supetru

 Screenshot

Nastavlja se sukob između Grada Supetra i Svpetrvs hotela oko posjeda nekretnina za koje obje strane smatraju da su u njihovom vlasništvu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nakon što su jučer vatrogasci uspjeli ući u vatrogasni dom kojeg su čuvali zaštitari koje je zaposlila tvrtka Svpetrus hoteli, rano jutros srušen je zid na početku ceste Miljenka Smoje, odnosno na ulazu u resort Svpetrvs hotela.

I dok iz Grada Supetra i dalje tvrde kako hotelska kuća nije vlasnik nekretnina koje traže u posjed, iz Svpetrvs hotela su nakon jutrošnjeg rušenja zida reagirali oštrim priopćenjem te priložili dvije snimke akcije koja se u rano jutro odvijala pred ulazom u njihov resort.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Ludilo se nastavlja, nezapamćeni incident međunarodnih razmjera u Supetru! Vrijede li zakoni i privatno vlasništvo u Republici Hrvatskoj ili? Jutros u ranu zoru u 5 sati (?!) bager gradskog komunalnog društva KD Grad po nalogu gradonačelnice srušio je zid i ulazna vrata na pješačkom ulazu u naše hotelsko naselje. Riječ je o ulazu u naselje iz pravca trajektne luke, a koji je na tom istom mjestu već više od 40 godina.

Nije ovo prvi put da svjedočimo sličnim 'akcijama' pod okriljem noći, prije par godina su na njen nalog ukradena ulazna vrata na ulazu u naselje, nakon toga srušeni zidani vrt s cvijećem koji je služio za usporenje prometa u zoni u kojoj se nalaze dječja igrališta.

To što se ovakve akcije izvode u vrijeme turističke sezone i na dan kada u našem hotelskom naselju boravi 200-tinjak gostiju iz gotovo svih većih europskih zemalja je skandalozno. Gosti su u čudu, prestrašeni i probuđeni bukom bagera i kamiona u ranu zoru, pitaju se 'gdje smo mi ovo došli', a započeli su i sa upitima o prekidu svoga boravka i odlasku iz Supetra i Hrvatske!

Iako je uvijek sve sudski vraćeno u našu korist, gradonačelnica ne poštuje ni sudove ni zakone ove Države već provodi svoju silu bez ikakvog pravnog osnova. Ovo što se danas događa u Supetru se ne pamti u demokratskom svijetu te nanosi nesagledivu i nepovratnu štetu nama, gradu Supetru i Republici Hrvatskoj.

Ne možemo se oteti dojmu da je ovo današnje rušenje izravno povezano sa našim jučerašnjim pokušajem da stupimo u posjed svoga vlasništva kojega smo od države kupili prije 17 godina i u kojega niti do dan danas ne možemo stupiti pa čak ni uz činjenicu da imamo pravomoćnu sudsku presudu i ovršnu ispravu za iseljenje DVD-a.

Nismo htjeli iseliti DVD iz prostora (iako nam svih ovih 17 godina niti DVD niti Grad nisu platili niti kunu za najam prostora ni za troškove režija, dakle potpuno besplatno su koritili naše prostore) sve dok nije izgrađen novi vatrogasni dom za DVD, koji je prošlog tjedna svečano otvoren i u koji je DVD u međuvremenu preselio.

Jučer smo svjedočili situaciji u kojoj je gradonačelnica ponovno lagala građanima, medijima, prešutila izgubljene presude, zloupotrebljavala djecu i vatrogasce te su izvršili upad u našu imovinu.

Iako je ovo samo nastavak njenog dosadašnjeg maltretiranja i ovaj put smo šokirani ponašanjem gradonačelnice. Jedina je razlika što će, vjerujemo, ovaj put za njeno divljaštvo i neistine saznati cijela Hrvatska ali i zemlje EU pa će moguće ovaj put pravosuđe i policija djelovati i osigurati provedbu zakona i sudskih odluka u najkraćem roku.', poručuju iz Svpetrvs hotela, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Gradonačelnica Supetra: 'Najveći propust napravljen u postupku privatizacije'

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković reagirala je priopćenjem za javnost u povodu jučerašnjem nasilnog ulaska hotelskog poduzeća u prostore udruga Grada Supetra.

Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

U povodu jučerašnjih scena kao i činjenica da se hotelska kuća odlučila na pokušaj nasilnog ulaska putem trećih osoba u prostorije DVD-a Supetar i NK Jadrana, a koje su od posebnog i povijesnog značaja za Grad Supetar, i koje udruge Grada Supetra koriste preko 45 godina u neometanom posjedu. Na ovaj način odbačeni su svi napori oko mirnog rješavanja spora koje traje duže od pola godine na relaciji gradonačelnice Grada Supetra i Gradskog Vijeća Grada Supetra, Republike Hrvatske i hotelske kuće Svpetrvs Hoteli d.d..

Hotelska kuća uknjižila se na nekretninu temeljem nezakonitog rješenja o privatizaciji i djelomičnog rješenja Hrvatskog fonda za privatizaciju od 20. siječnja 2005., rješenja koje je poništeno presudom Upravnog suda RH od 1. travnja 2010. nakon čega nikada nije doneseno novo rješenje te stoga isti ne mogu biti vlasnici sporne nekretnine koja se koristi u javne svrhe desetljećima.

Grad Supetar samo traži poštivanje zakona ove države, tražimo djelovanje institucija pravne države, kraj manipuliranju činjenicama i zaštitu prava njenih građana, te ne možemo pristati na ovako nasilno ponašanje. Poštujemo zakone, za sve postoji pravna procedura, odluke i zakonske institucije dok je ovaj način pokušaja provale u službene prostorije udruga Grada Supetra i onemogućavanje građana Grada Supetra u dolasku do prostorija svojih udruga nešto što je tražilo reakciju u obrani posjeda.

Smatramo da je najveći propust napravljen u postupku privatizacije, i to pogrešnom procjenom društvenog kapitala i prodajom nekretnina koje predstavljaju javno dobro poput cesta i objekata od vitalnog javnog interesa, uslijed čega to nikada nije niti smjelo niti trebalo biti predmetom privatizacije. Istodobno je naknadno donesen niz zakona kojima je JLS-e naložena obveza uknjižbe prava vlasništva na iste.

Što se tiče uredovanja na cesti Miljenka Smoje, broj. kat. čest. 2092/6, u naravi nerazvrstana cesta – javno dobro u općoj upotrebi u neotuđivom vlasništvu Grada Supetra, uredovali smo temeljem Zakona o cestama na temelju članka 45. stavka 4. protivno postupanja iz članka 45. stavka 2.

Grad Supetar će i dalje provoditi zakone RH u smislu Zakona o cestama te zaštite javnog i pomorskog dobra na korist svojih građana.

Na dužnost gradonačelnice Grada Supetra izabrana sam po treći put jasno komunicirajući svoje stavove o zaštiti javnog i pomorskog dobra, čuvanju vlasništva Grada Supetra i nedopuštanju da se temeljem uzurpacije, postavljanja ograda i zidova malo po malo uskraćuje javni prostor građanima ovoga Grada pod izlikom napretka i zapošljavanja. To je moj jedini interes i cilj obnašanja funkcije gradonačelnice te je to možda vijest u moru informacija o nelegalnim postupanjima dužnosnika i pogodovanjima.

Na današnjoj sjednici gradskog Vijeća Grada Supetra obavijestit ću vijećnike o trenutnoj situaciji. U nadi da će se zakoni Republike Hrvatske napokon početi primjenjivati na sve građane i da ćemo u svojim službenim postupanjima imati potporu institucija ove države, poručila je u priopćenju gradonačelnica Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:55