IZNAJMLJIVAČI NA MUKAMA

‘Gosti u zadnji tren traže otkaz smještaja bez penala jer su našli apartman po nižoj cijeni‘

Cijene smještaja u gradovima su pale, a gosti rezerviraju apartman ili sobu doslovno u zadnji tren. Pola sata prije dolaska na cilj
Turisti u Splitu
 Tom Dubravec

Čudna se sezona valja. Gosti stižu, nije da ih nema, ali daleko smo od pretpandemijskih brojki, piše Slobodna Dalmacija. Za razliku od berićetnih godina, kad su gradovi "otimali" goste rivijerama, karta se okrenula. Bolje je popunjen privatni smještaj u Rogoznici, na Čiovu, u Omišu, Makarskoj, Brelima... nego u Splitu, Zadru, Dubrovniku. Razlog?

- Nema aviogostiju. To vam je to. U najboljim projekcijama kroz splitsku će zračnu luku proći osamsto tisuća putnika, a nekada smo bili na tri milijuna! I manje-više svi su ti gosti barem koju noć odsjedali u gradovima. A sada ih nema ili ih, točnije, nema u tolikom broju, i zato je oko gradova sezona kudikamo bolja jer njima turisti stižu automobilima iz susjednih nam zemalja. Cijele obitelji dolaze na ljetovanje - kaže Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK-u.

image
Martina Nimac Kalcina
Paun Paunović

Brojni letovi koji su povezivali Hrvatsku s Azijom, Amerikom i Australijom otkazani su do daljnjega, no polako se i na tom polju stvari normaliziraju. Za to će ipak trebati vremena. Prognoze da će se turizam vratiti u normalu tek 2023. realne su. Do tada će trajati borba za svakog gosta u kojoj treba čuvati živce.

Zbog svega toga cijene smještaja u gradovima su pale, a gosti rezerviraju apartman ili sobu doslovno u zadnji tren. Pola sata prije dolaska na cilj.

- I ne libe se tražiti otkazivanje rezervacija bez penala. Izmišljaju koješta: karantene, restrikcije zbog pandemije i milijun drugih stvari, a samo zato što su u međuvremenu pronašli jeftiniji smještaj, pa onaj koji su već rezervirali žele otpisati bez ikakve naknade - veli Nimac Kalcina, i dodaje da se promijenila ne samo struktura turista u Splitu, nego i duljina njihova boravka.

- Ne radi se više o gostima koji ostaju par dana, nego cijeli tjedan i više. Cijene su niže, pa si žele priuštiti više dana odmora za isti novac - konstatira.

image
Turisti u Splitu
Tom Dubravec

Trend pada cijena smještaja i promjena strukture gostiju koji posjećuju Split i okolicu bio je očit već ovog proljeća. Nagovijestili su ga digitalni nomadi.

- To više nisu gosti visoke platežne moći, zaposleni u IT industriji koji traže smještaj na dulje vrijeme i to dobro plaćaju. Sad su u pitanju mahom mladi ljudi, studenti, koji se izdržavaju radeći manje poslove na internetu i njima je stalo isključivo do što jeftinijeg smještaja. Znači, ostat će tu nekoliko mjeseci, ali isključivo po prigodnim cijenama - veli Martina Nimac Kalcina.

Turističko tržište u Hrvatskoj probudilo se usporedno s COVID putovnicama. Gosti su se ohrabrili na putovanje jer im, ako su cijepljeni, testovi ne trebaju. A oni su po Europi, odakle nam ove godine pristiže daleko najviše turista, i dalje prilično skupi. Osim toga, onima koji su se do sada više puta testirali, a nije ih mali broj - znače gnjavažu. Sve to odbija turiste od putovanja u inozemstvo, pa nije čudno da privatnim iznajmljivačima sve više rezervacija stiže preko Njuškala, gdje povoljan smještaj traže domaći ljudi, a ne preko međunarodnih Booking.coma i Airbnba. Ovo ljeto tako umnogome nalikuje na prošlogodišnje, iako se turistički pregaoci nadaju da će zarada biti bolja. Postavljeni je cilj šezdeset posto prihoda iz rekordne 2019. godine.

Ne zapljusne li nas novi val koronavirusa u svim njegovim oblicima, možda ćemo i dohvatiti te brojke i tako spasiti gospodarstvo od većih potresa. Turizam nam je sve i sva. Od toga više ne možemo pobjeći, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:52