PORUKA ZA MOŽEMO!

Gotovac: ‘Mi nećemo biti ‘lupači‘ pečata na tuđe odluke, a evo koji je moj stav o mjeri roditelj odgojitelj‘

Uvažavajmo stavove i tražimo zajedničke vrijednosti. Zajedno odlučujmo stručno i znalački, kaže o nastavku koalicije SDP-Možemo!

Viktor Gotovac

 Damjan Tadic/CROPIX

Viktor Gotovac, profesor radnog prava i novi predsjednik SDP-a Zagreb, postaje zastupnik u Gradskoj skupštini. Od Peđe Grbina dobio je sve ovlasti kreiranja stranačkih strategija u glavnom gradu, a to znači kako u SDP-u namjeravaju puno aktivnije utjecati na odluke koje donose gradonačelnik Tomislav Tomašević i Možemo!. Kako će to izgledati, Gotovac je najavio u razgovoru za Jutarnji list:

SDP u Zagrebu već dugo je u regresivnoj fazi i mnogi sumnjaju da se može iznova podignuti. Kako izgleda vaša strategija, osim već najavljene ideje o povratku Trga maršala Tita i Ulice Aleksandre Zec?

- Jest, iskreno i otvoreno, u pravu ste. Zato moramo stvarati politike koje će biti osnovane na vrijednostima našeg političkog opredjeljenja, a ne na pukom zadovoljenju interesa naših članova, simpatizera, glasača, vodstva ili političkog populusa Zagreba ili Hrvatske. Naša je ideologija jasna, ideologija javnog obrazovanja i školstva koje će popravljati društvo i mladima nuditi jednake životne prilike. To je temelj ravnopravnosti. Nadalje, solidarnost sa starijima, bolesnima i nemoćnima, ranjivim skupinama i manjinama - zadaci za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te socijalnu skrb. Bavimo se i razradom nekih ideja u vezi s gospodarenjem otpadom - temom koja vrlo skoro dolazi na Gradsku skupštinu. Nadalje, temu žičare koja će uskoro biti upogonjena namjeravamo proširiti i razradom sadržaja koji će se na Medvednici građanima i turistima nuditi - o tome nitko nije razmišljao kad je gradio žičaru. Naše ideje, stavovi, politike i rješenja moraju biti usmjerene i na povećanje kvalitete života svih radnih ljudi, ali i pomoć obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, gospodarstvu da uspješno rade, kreiraju nova radna mjesta i svoje radnike dostojno nagrade. Sve su to društvene vrijednosti za koje ćemo se zauzimati.

Dojam je da ste protivnik bezuvjetne suradnje s Možemo!. Što se može očekivati vašim ulaskom u Gradsku skupštinu?

- U životu nastojim biti dionik, a ne protivnik i nastojim stvarati, surađivati, doprinositi, pokušavam izbjegavati ishitrene odluke i nagle promjene raspoloženja. Ući ću u Gradsku skupštinu, borit ću se za vidljivost socijaldemokracije i uspjeh naše koalicije u popravljanju svih šteta i izgradnji boljeg Zagreba. Pritom, to što smo mi 'mlađi' brat u ovoj koaliciji ne znači da smo prestali biti socijaldemokrati niti ne podrazumijeva da ćemo zaboraviti što smo obećavali građanima našega grada. Mi nećemo biti 'lupači' pečata na tuđe odluke niti ćemo biti nosači 'gradskih' cekera. Nećemo glavom klimati, nego ćemo upozoravati na ono što smatramo pogrešnim. To je ono što se može očekivati.

image

Viktor Gotovac

Damjan Tadic/CROPIX

Zašto ste protiv odluke o majkama odgojiteljicama?

- Stvar je, zapravo, ponešto kompleksnija. Status roditelja odgojitelja odnosno odgovarajuća mjera posve je pogrešno postavljena, radi se o populističkoj, a ne pronatalitetnoj mjeri i o mjeri bez mjerljivih rezultata. Na taj se način i roditelje uklonilo s tržišta rada, a kad bi se vratili, nakon mnogo godina, upitno je bi li sa svojim kompetencijama mogli naći svoje radno mjesto na njemu. Sve je to poznato i sve to ukazuje na promašenost mjere. No ono što osobno nikako ne mogu prihvatiti jest to da se naprasno, u kratkom roku, jednostrano mijenjaju uvjeti pod kojima su roditelji taj svoj status uživali. S roditeljima je trebalo razgovarati, ponuditi im više mogućnosti, možda rad u nepunom radnom vremenu, valjalo je tražiti dogovor, ostaviti više vremena za prilagodbu, konačno i da se zajamče mjesta u vrtićima, ukratko trebalo je ostvariti značajnije kompenzacije za dokidanje te mjere. Ovako, imamo roditelje u problemu, imamo sukob u društvu koji uključuje djecu, na što su svi razumljivo osjetljivi, imamo političke opcije koje sad na djeci i roditeljstvu nastoje ugrabiti koji politički glas ili anketni postotni poen. To nije nešto što odgovara mom poimanju ispravnosti odnosa u društvu, a nije niti ono što držim socijaldemokratskim pristupom. Dijalog valja nastaviti, u njemu tražiti rješenja u ovom prelaznom periodu, a ako se pokažu negativne posljedice odluka, valja osnažiti kompenzacijske mjere.

Da ste tad vodili zagrebački SDP, biste li stavili veto na odluku u obliku na koji je donesena, čak i po cijenu da padne na glasanju u Gradskoj skupštini?

- Razgovarao bih i sa zainteresiranim roditeljima i s koalicijskim partnerima. Tražio bih rješenja. I gotovo sam siguran da bismo to našli. Ne radi se o ultimatumima ili vetima, bit politike je u rješenjima koja se poduzimaju na korist građana i društva. Veto ili ultimatum ne rješavaju problem, samo ljudi, razgovorom i sporazumijevanjem, odmjerenošću mjera i poduzimanja to mogu. Politika je i struka i znanje, diplomacija i empatija, upornost i komunikacija, ona mora biti put ka rješenjima i to rješenjima koja odgovaraju političkim vrijednostima, inkluzivnim, socijaldemokratskim. U tome je bit, a ne u moći ultimatuma ili veta.

Koji su vaši uvjeti Tomaševiću za nastavak koalicije SDP-Možemo!?

- Ne postoje 'moji' uvjeti. Nema uvjetovanja. Uvažavajmo stavove i tražimo zajedničke vrijednosti. Razumijevajmo se. Zajedno odlučujmo stručno i znalački. Budimo iskreni i pošteni, neka nam odluke budu transparentne i neka se njima suzbija korupcija i nepotizam. I to će biti naš doprinos Zagrebu i građanima.

Profesor ste, pa kako ocjenjujete prvih pola godine nove vlasti u Zagrebu?

- Uskoro nam završava prvo polugodište. Sjest ćemo. Održat ćemo 'roditeljski' sastanak, možda i kakav dogovor aktiva, pobrinuti se da imamo prave udžbenike, a ne skripte i - ostvarit ćemo uspjeh na kraju 'akademske godine'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:02