JOŠ GODINU DANA...

Gotovina i Markač danas ponovo počinju borbu za dokazivanje nevinosti: Ovo im je zadnja šansa!

Odvjetnički timovi osuđenih generala žalbe na prvostupanjske presude predali su 1. kolovoza, a predviđa se kako bi postupak mogao trajati godinu dana
 Paun Paunović/CROPIX

ZAGREB - Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač danas će se ponovo naći pred Haaškim sudom gdje će se održati prva statusna konferencija u njihovu žalbenom postupku. Gotovini i Markaču će ovo biti prvo pojavljivanje u javnosti otkako im je izrečena zatvorska kazna.

Podsjetimo, Gotovina je osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora. Okrivljeni su da su tijekom Oluje počinili ratne zločine.

Odvjetnički timovi osuđenih generala žalbe na prvostupanjske presude predali su 1. kolovoza. Ovo je posljednja prilika da Gotovina i Markač dokažu svoju nevinost, a predviđa se kako bi žalbeni postupak mogao trajati godinu dana.

Obrana generala Gotovine dva je puta od Haaškog suda zatražila da Srbiji naloži dostavljanje zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane u kojima se javno vidi da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba u Oluji nije bio topnički napad hrvatskih snaga na civile, već odluka lokalnog vodstva u tzv. krajini .

Odvjetnici još uvijek čekaju odgovor, no predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-jem Rasim Ljajić potvrdo je kako se zahtjev nalazi u proceduri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:48