LUKA MIŠETIĆ

Gotovinin odvjetnik o Miloševiću u Kninu: Dobar prvi korak, evo što bi trebao biti konačni akt

‘Hrvatsko društvo tada će moći odati počast nevinim žrtvama i na srpskoj strani, što je civilizacijska i moralna obveza‘, smatra
Luka Mišetić
 Luka Gerlanc/Cropix

Američko-hrvatski odvjetnik Luka Mišetić koji je u Haagu obranio generala Antu Gotovinu, snimio je video u kojem na 25. obljetnicu Oluje rekonstruira tu vojnu akciju te u njemu objašnjava zašto su Srbi otišli i zašto je jedna Gotovinina odluka promijenila povijest i dobila rat za Hrvatsku.

- Motivacija da snimim taj video bila mi je ta što se svake godine u ovo vrijeme otvaraju nove rasprave o Oluji, a s vremenskim odmakom sve i dalje ostaje nejasno, iako postoje pravomoćne presude. Stoga sam smatrao da treba iznijeti činjenice, jer one su poznate i nema više potrebe za interpretacijama jedne ili druge strane, činjenice su utvrđene u sudskim postupcima na međunarodnom sudu - kaže Mišetić.

Na pitanje o tome što misli o odluci potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića da se pojavi u Kninu, i o odluci potpredsjednika Vlade Tome Medveda da posjeti Grubore, odgovara da misli da je to dobar "prvi korak".

- To je korak naprijed i to svakako pozdravljam. Hrvatska se treba okrenuti budućnosti. Svatko ima svoje viđenje, ali te rasprave u javnom prostoru moraju prestati. U Hrvatskoj se još vode rasprave o Drugom svjetskom ratu, ali u Europi se one više ne vode. Zato ni ne čudi da su rane iz Domovinskog rata još svježe, ali treba krenuti naprijed i to je dobar korak prema konačnom aktu, a to bi bilo priznanje srpske strane da je Republika Srpska Krajina bila projekt zločinačke politike što je potvrđeno i u sudskom postupku protiv Milana Martića. Tad će se otvoriti širok prostor za pomirenje, jer će hrvatsko društvo moći odati počast nevinim žrtvama i na srpskoj strani, što je civilizacijska i moralna obveza, bez straha da će se počast žrtvama zloupotrebiti kao priznanje da su obje strane bile podjednako krive - objašnjava Mišetić koji zna da će ove godine Gotovina prvi put održati govor u Kninu, ali ni njemu nije poznato koje će biti njegove poruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:23