U RASPADU

Gotovo 450 učenika u ponedjeljak nije krenulo u školu stradalu u nevremenu: ‘Tražili su nas 40.000 eura...‘

Točan početak i trajanje radova nisu poznati, no ravnatelj se optimistično nada da će se sredinom idućeg mjeseca škola vratiti u pogon
 Ranko Suvar/Cropix

Jedna od najvećih škola na području Ivanić-Grada i susjednih općina u ponedjeljak nije dočekala svojih 446 učenika. U olujnom nevremenu koje je u srpnju pogodilo šire zagrebačko područje nastradali su krov i krovna konstrukcija Osnovne škole Đure Deželića, a nije dugo trebalo da se voda krene slijevati u unutarnje prostore škole i nepovratno ih uništi. Takav prostor nije bio siguran za učenike zbog čega su raseljeni na druge lokacije.

image
Ranko Suvar/Cropix

Razrušen krov, miris vlage, podignuti parketi prekriveni folijama i ogromne mrlje na zidovima, uz poslagane kante po hodnicima škole, najbolje pokazuju ozbiljnost situacije. Iako već danima nije pala ni kap kiše, u kante s napisanim brojem razreda i dalje se slijeva voda.

image
Ranko Suvar/Cropix

- Jutro nakon nevremena okupili su se svi djelatnici škole, iako su bili na godišnjem, i krenuli u spašavanje inventara. Od školskih klupa do arhive i pametnih ploča, sve smo preselili u neoštećeno krilo škole. Zaštitili smo gornji kat koliko smo mogli, nadam se samo da će sanacija početi prije nego što se vlaga proširi na prizemlje škole koje zasad nije oštećeno, rekao je ravnatelj Mileo Tadić.

Osnivač škole je Zagrebačka županija koja je ubrzo nakon nastanka štete donijela odluku da će projekt za sanaciju ići u redovni postupak javne nabave, a ne u žurni, čime su ostali iznenađeni i djelatnici škole i roditelji djece koja tu školu pohađaju. O svemu je obaviješteno i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je odluku prepustilo osnivaču.

image
Ranko Suvar/Cropix

- Škola je odmah nakon nevremena izradila troškovnik i projekt za sanaciju krovišta. Očekivali smo sanaciju po žurnom postupku, no osnivač je donio drukčiju odluku. Uništena krovna konstrukcija sagrađena je kad i škola, 1959. godine, a pokrov je mijenjan prije 15 godina no nije izdržao oluju, objašnjava Todić.

Dodaje da se iznad stropa nalaze blato i trstika jer se ranije tako gradilo, blato je upijalo ogromne količine kiše sve dok nije popustilo i izlilo se u školu. Pokušali su pronaći privremeno rješenje kojim bi spriječili veća oštećenja, no ono je bilo preskupo.

image
Ranko Suvar/Cropix

- Jedina tvrtka koju smo pronašli tražila je 40.000 eura bez PDV-a za privremenu konstrukciju i ceradu s tim da ni cerada nije bila odmah dostupna zbog površine koju treba pokriti pa bismo trebali čekati izradu po mjeri. Osnivač je tad procijenio da bi to bio bačeni novac jer je ubrzo trebala početi rekonstrukcija, a konstrukcija i cerada na kraju će završiti u smeću, tvrdi ravnatelj.

Točan početak radova nije poznat, ne zna se ni koliko će radovi trajati, no ravnatelj se optimistično nada da će se sredinom idućeg mjeseca škola vratiti u pogon ako sve bude po planu. Prema troškovniku, iznos rekonstrukcije procijenjen je na približno 800.000 eura s uključenim PDV-om.

image
Ranko Suvar/Cropix

Učenici su privremeno razmješteni na četiri lokacije pa se tako razredna nastava odvija u Pučkom otvorenom učilištu koje dijeli dvorište s matičnom školom te u Učeničkom domu u blizini, dok se predmetna nastava premjestila u prostore OŠ Stjepana Basaričeka i OŠ braće Radić u Kloštar Ivaniću.

image
Ranko Suvar/Cropix

- Za sve učenike predmetne nastave, neovisno o tome imaju li na njega zakonsko pravo, osiguran je prijevoz do škole koji financira županija. Škola Stjepana Basaričeka udaljena je od naše škole dva kilometra no zbog pružnog prijelaza odlučili smo se za varijantu koja uključuje javni prijevoz. Druga škola, koju pohađaju učenici 5. i 6. razreda, nalazi se u susjednoj općini i do nje ima pet kilometara, rekao je Todić.

image
Ranko Suvar/Cropix

Zbog takvog rada učenici starijih razreda osnovne škole nastavu pohađaju samo u popodnevnim satima pa ne stižu na izvannastavne aktivnosti. Prostori i škole u kojima učenici borave prilagodili su svoje rasporede kako bi školarci iz Deželićeve škole neometano odrađivali nastavu tjelesnog, a pobrinuli su se i za prehranu učenika.

- Svjesni smo da situacija nije idealna, no opcije koje imamo iskoristili smo na najbolji način. Zahvalni smo svima koji su ponudili prostore u kojima se trenutno odvija nastava i učiteljima koji se trude djeci olakšati boravak u novim okolnostima, zaključio je ravnatelj škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:30