NOVO ISTRAŽIVANJE

GOTOVO 75 POSTO HRVATA SPREMNO SE ODSELITI ZBOG POSLA 'U Europi bih radio za 3000 eura, a na Bliskom Istoku za 10.000 mjesečno'

 Davor Pongračić/CROPIX

Je li (bolji) posao toliko bitan da biste zbog njega odlučili promijeniti državu u kojoj živite, pa ako treba i kontinent? Odgovor na ovo pitanje provjerio je MojPosao u anketi provedenoj na više od 3200 ispitanika.

Gotovo polovica ispitanika (48%) spremna je na preseljenje radi (boljeg) posla u bilo koju zemlju svijeta. Među željenim lokacijama ovih ispitanika prvenstveno su Australija, Švicarska, Norveška, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Island i Novi Zeland, dok je Azija prihvatljiva pod određenim uvjetima: 'Posao koji bih radio u Hrvatskoj za 1000 eura, a u Zapadnoj Europi za 3000 eura na Bliskom Istoku bih radio za 10.000 eura mjesečno', objašnjava jedan od ispitanika.

Ovim ispitanicima privlačne su i sve 'zemlje engleskog govornog područja. Ipak, neki od njih ističu kako bi odluka o preseljenju radi posla bila samo privremeno rješenje.

- Bio bih spreman odlučiti se na avanturu te pritom zaraditi nešto novaca. No sigurno ne bih tražio trajno preseljenje - kaže jedan ispitanik dok drugi dodaje kako, iako je još srednjoškolac, ima određenu viziju 'koja uključuje rad u inozemstvu na određeno vrijeme'.

Radi (boljeg) posla četvrtina ispitanika (25%) bila bi sprema preseliti samo u zemlje Europske unije. Kao razloge navode sigurnost, lakšu dostupnost domu te mentalitet, kulturu i klimu koji im odgovaraju. Među najpoželjnijim lokacijama su Njemačka, Austrija te Irska.

Na preseljenje, ali samo unutar Hrvatske, bilo bi spremno 14% ispitanika. Manju mobilnost neki ispitanici opravdavaju zdravstvenim razlozima članova svoje obitelji, a kao najprivlačniji gradovi za preseljenje navode se Zagreb, Rijeka i Zadar.

- U Hrvatskoj sam doma, bez obzira na grad. Naravno, ako se može živjeti od plaće - kaže jedan ispitanik, a drugi dodaje: - Sve se može i u ovoj državi samo ako mi to želimo i znamo.

Na preseljenje nije spremno 13% ispitanika koji žele raditi samo u svome gradu/mjestu. Ispitanici nisu voljni mijenjati mjesto stanovanja radi 'djece i škole', riješenog stambenog pitanja ili zato jer smatraju da je najljepše biti 'svoj na svome', da 'ovdje ima budućnosti', da je njihov grad 'najljepši'.

- Najljepše je doma, daleko je od istine da je vani super - ističe jedan od ispitanika za MojPosao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 14:00