ZIMMER FREI BIZNIS

GOTOVO 90 TISUĆA HRVATA IZNAJMLJUJE SOBE I APARTMANE Trenutno plaćaju 300 kuna paušala po ležaju, ali pogledajte koliko bi mogao narasti taj porez!

 
Poreč
 Boris Kovacev / CROPIX

S obzirom na to da je na razini Ministarstva financija nedostajalo hrabrosti za podizanje iznosa paušalnog poreza u sustavu iznajmljivanja, sada je ta loptica prebačena na gradove i općine koji su, prijedlogom izmjena Zakona o porezu na dohodak, dobili otvorene ruke. Prihvati li se zakon, naime, sami će moći odlučiti koliko će od 2019. godine na njihovu području iznositi paušal poreza u zimmer freiu, s time da on neće moći biti manji od 150, ali niti veći od 1500 kuna po ležaju.

Prema trenutačnoj računici, koja je bez izmjene na snazi od 2005. godine, iznajmljivači u turističkim destinacijama plaćaju na godišnjoj razini 300 kuna po ležaju, što je iznos koji je odredila država i koji se, kritiziraju mnogi, godinama nije mijenjao s obzirom na to da sustav iznajmljivača broji gotovo 90 tisuća domaćina, odnosno najmanje 90 tisuća glasova.

Jutarnji list stoga je napravio malu anketu: gradovima i općinama s najvećim ostvarenim dolascima i noćenjima poslali smo upit planiraju li izglasavanjem novog zakona povećavati ili smanjivati iznos paušala poreza u sustavu iznajmljivanja te ako planiraju, koliko bi ta cijena od sljedeće godine mogla iznositi.

Mogućnost povećavanja odnosno smanjenja iznosa paušala poreza zasad je eksplicitno isključio jedino grad Poreč, napomenuvši da u slučaju usvajanja predloženog zakona zasad ne planiraju izmjenu paušala u odnosu na trenutačni iznos utvrđen pravilnikom Ministarstva financija.

Dobre brojke

Čini se tako da je Poreču dostatno 1,3 milijuna kuna koliko gradu, od poreznih nameta koje iznajmljivači plaćaju u državni proračun, ostaje na razini godine, i to za sve skupa 12.880 ležajeva, odnosno 4378 smještajnih jedinica u zimmer freiu.

Po ležaju u privatnom smještaju, dakle, grad Poreč na godišnjoj razini od prikupljenog paušala poreza dopadne samo 103 kune, a to je iznos koji se, barem zasad, ne planira mijenjati.

Nešto malo bolje brojke, ali i dalje prilično niske, vrijede i za Rovinj iz kojeg poručuju da imaju velik broj apartmana s gotovo 11 tisuća ležajeva, a da im na godišnjoj razini od ukupno uplaćenog paušala poreza od strane iznajmljivača pripadne 1,76 milijuna kuna.

Siva zona

U slučaju Rovinja, ovaj grad tako od svakog pojedinog ležaja u zimmer freiu uprihodi samo 160 kuna, ali smatra kako je manji problem u iznosu plaćenog poreza, a puno veći u nelegalnom iznajmljivanju, posebice vlasnika kuća i stanova za odmor.

- Njihovo iznajmljivanje posljednjih je godina dodatno olakšano zahvaljujući internetskim platformama. Smatramo da tu ima puno prostora za djelovanje i da je moguće značajne porezne prihode stvoriti efikasnijom kontrolom turističke inspekcije - stoji u njihovu odgovoru u kojem odbijaju odgovoriti hoće li povećavati ili smanjivati iznose paušala.

Sličan stav imaju i u Puli iz koje poručuju da će “nakon usvajanja zakona pristupiti njegovoj analizi te donijeti propisane akte”.

DRUGI TURISTIČKI GRADOVI O NOVOM ALATU U RUKAMA SAMOUPRAVE

Dubrovnik i Zadar vesele se slobodi u određivanju davanja

Od gradova koji su na prvu pozdravili mogućnost određivanja iznosa paušala poreza u zimmer freiu su Dubrovnik i Zadar, obje destinacije s priličnim brojem privatnih smještajnih kapaciteta.

I dok iz Zadra poručuju da im se najavljeni raspon paušala poreza od minimalnih 150 do maksimalnih 1500 kuna čini preširokim, iz Dubrovnika poručuju da će se budući iznos paušala odrediti u partnerskom ozračju vodeći se realnim pokazateljima i stanjem na tržištu.

- Smatramo da je to dobar alat u rukama jedinica lokalne samouprave jer gradovima i općinama pruža mogućnosti da poreznom politikom upravljaju svojim destinacijama u željenom smjeru te da prikupljena sredstva troše namjenski i ulažu u destinaciju, prvenstveno u poboljšanje infrastrukture - stoji u njihovu odgovoru.

Iz grada Šibenika, međutim, odbili su komentirati najavljene izmjene do usvajanja nove legislative, uz napomenu kako su u 2017. godini na ime paušala poreza od iznajmljivača prikupili 1,8 milijuna kuna.

S obzirom na registriranih 14.996 ležaja u privatnom smještaju, Šibeniku na ime poreza godišnje pripadne 120 kuna po ležaju.

Paušal

Iznos koji gradovima pripadne po ležaju u zimmer freiu od paušala poreza kroz godinu (300 kuna):

- ROVINJ 160 kuna/ležaj

- POREČ 103 kune/ležaj

- PULA 134 kune/ležaj

- DUBROVNIK 116 kn/ležaj

- SPLIT 228 kn/ležaj

- ZADAR 171 kuna/ležaj

- ŠIBENIK 120 kuna/ležaj

- UMAG 84 kn/ležaj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:15