OČINSKI DOPUST

Gotovo četrdeset posto očeva u Hrvatskoj nije uzelo plaćenih deset slobodnih dana, a evo i zašto

Riječ je o pravu koje je Hrvatska uvela lani, posljednjeg dana roka koji je propisala europska Direktiva

Ilustracija

 Tom Dubravec/CROPIX

Gotovo 40 posto očeva u posljednjih godinu dana nije iskoristilo pravo na deset radnih dana plaćenog dopusta nakon rođenja djeteta, pokazuju podaci Središnjeg državnog ureda za demografiju. Riječ je o pravu na očinski dopust koje je uvedeno prošlog kolovoza, tijekom kojeg država očevima isplaćuje naknadu u visini njihove pune plaće, bez obzira na to kolika ona bila. Zašto onda tako visok udio očeva nije dva tjedna - odnosno tri tjedna ili 15 radnih dana u slučaju blizanaca - ostao kod kuće nakon što im se rodilo dijete?

Čini se da je glavni razlog to što značajan dio očeva još uvijek ne zna da mogu ostvariti to pravo.

- Središnji državni ured za demografiju i mlade planira promidžbene aktivnosti očinskog dopusta u narednom razdoblju, što uključuje informativne materijale o korištenju tog prava, kao i drugih prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora namijenjenih potencijalnim korisnicima i poslodavcima - kažu u Središnjem uredu, kojem je na čelu Željka Josić.

Prepoznati prednosti

Ističu kako smatraju da "i sadašnji odaziv očeva, na razini od više od 60 posto korisnika, ukazuje na zainteresiranost očeva, kao i činjenicu da se radi o dobro pogođenoj mjeri te potpori koja je plaćena na razini pune plaće".

- Stoga vjerujemo da će i krug korisnika tog prava svake godine biti sve veći te da će očevi prepoznati mogućnosti i prednosti korištenja prava koja im omogućuju dodatno vrijeme koje mogu provesti s djecom - ističu u Središnjem uredu.

Hrvatska je očinski dopust uvela 1. kolovoza 2022. godine, posljednjeg dana roka koji nam je zadala Europska unija, odnosno obvezujuća Direktiva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja iz 2019. Hrvatska je bila među rijetkim državama koje već u trenutku donošenja Direktive nije imala definiran očinski dopust i posljednja koja ga je uvela u zadnji čas: susjedna Slovenija takav dopust ima već godinama i traje 25 dana, u Finskoj traje devet tjedana, u Španjolskoj četiri tjedna…

Stručna analiza učinaka

Također, u Hrvatskoj je dopust uveden u najmanjem dopuštenom obimu - Direktiva propisuje da ne smije trajati kraće od deset dana. No, zasad nema naznaka da će se u skorijem vremenu u Hrvatskoj njegovo trajanje produžavati.

- Središnji državni ured kontinuirano prati i analizira provedbu prava iz svoje nadležnosti te ćemo u predstojećem razdoblju pristupiti stručnoj analizi učinaka uvođenja prava na očinski dopust - odgovaraju nadležni te ističu kako je uvođenje tog prava u nacionalni sustav iziskivalo prilagodbu u odnosu na ranije uređenje sustava rodiljnih i roditeljskih potpora te da je "osiguravanjem deset, odnosno 15 dana plaćenog očinskog dopusta, napravljen značajan iskorak u cilju omogućavanja dodatnog vremena koje će očevi moći provesti s novorođenim djetetom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:03