ZADNJI KORAK DUGOG PUTA

GOTOVO JE! NJEMAČKA RATIFICIRALA HRVATSKI UGOVOR Angela Merkel dolazi u Zagreb na proslavu ulaska u EU

Povijesnoj ratifikaciji nazočio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko
 AP

Iz Vlade nisu još objavili tko će od stranih državnika 30. lipnja doći u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, no Novi list doznaje da će među njima biti njemačka kancelarka Angela Merkel.

Dolazak vjerojatno najmoćnije europske političarke ima posebnu važnost posebice zato jer su upravo iz Njemačke najviše odašiljane poruke da Hrvatska nije još spremna za punopravno članstvo u Uniji.

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat jednoglasno je u petak ujutro ratificirao Zakon o pristupnom ugovoru između Hrvatske i Europske unije, čime je dovršena parlamentarna procedura njegove ratifikacije u Njemačkoj, posljednjoj članici EU-a koja je potvrdila članstvo Hrvatske u Uniji od 1. srpnja ove godine.

Na sjednici Bundesrata bio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji je zahvalio Njemačkoj na stalnoj potpori hrvatskom putu u EU.

"Zahvaljujem se Nijemcima na potpori koja je počela časom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i trajala je stalno, sve do ulaska u EU", kazao je Leko.

"Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u Njemačkoj pečat je na taj ugovor. To je zadnja potvrda zrelosti i odgovornosti hrvatske politike prema Europskoj uniji, ali i potvrda vjerodostojnosti i principijelnosti njemačke politike i prema EU-u i prema Hrvatskoj", naglasio je Leko.

"Ovo je povijesni dan, jer ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije samo veliki korak za cijelu regiju nego i za cijelu Europu", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle (Liberalno demokratska stranka, FDP) obraćajući se članovima Bundesrata. On je ustvrdio kako je Hrvatska uložila "ogromne napore" kako bi ispunila sve uvjete za primitak u Europsku uniju.

"Hrvatska će postati dijelom europskog mirovnog procesa", rekao je Westerwelle. On je ujedno ustvrdio kako su pregovori bili dugi i mukotrpni, ali da je Hrvatska na kraju ispunila sve uvjete.

"Za Hrvatsku nije bilo nikakvih popusta" rekao je Westerwelle i dodao kako i sve zemlje u regiji imaju perspektivu ulaska u EU ukoliko ispune zadane uvjete.

"Hrvatska je politički i kulturno istinski europska zemlja", zaključio je njemački ministar vanjskih poslova.

Premijer savezne pokrajine Baden-Wuerttemberga Winfried Kretschmann (Zeleni) koji ujedno trenutno obnaša i funkciju predsjednika Bundesrata, također je ulazak Hrvatske u Europsku uniju okarakterizirao kao "važan signal" i za čitavu regiju jugoistočne Europe. "Primjer Hrvatske pokazuje da se intezivne reforme isplate", reko je Kretschmann.

Njemački Bundestag, donji dom saveznog parlamenta, uvjerljivom je većinom, s 583 glasa za i šest suzdržanih, hrvatski pristupni ugovor s EU-om ratificirao 16. svibnja.

Bundesrat, koji kao dom saveznih pokrajina mora potvrditi svaki zakon usvojen u Bundestagu koji se odnosi i na savezne pokrajine, posljednje je parlamentarno tijelo unutar Europske unije koje je ratificiralo pristupni ugovor između Hrvatske i Europske unije.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Leko sastat će se tijekom dana u Berlinu s predsjednicima Bundesrata i Bundestaga Winfredom Kretschmannom i Norbertom Lammertom.

Proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora počeo je njegovim potpisivanjem između EU-a i Hrvatske u prosincu 2011. u Bruxellesu. Prva zemlja koja ga je ratificirala bila je Slovačka 1. veljače 2012.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:11