TRAŽI SE ZAMJENA ZA NADU ČAVLOVIĆ SMILJANEC

GOTOVO JE S POLITIČKIM IMENOVANJEM Novi ravnatelj Porezne uprave bira se na javnom natječaju

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo financija danas je po prvi put raspisalo javni natječaj za imenovanje ravnatelja Porezne uprave, kojeg će na prijedlog ministra financija imenovati Vlada na razdoblje od pet godina.

Natječajem se od stručnih uvjeta traži završen sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ekonomske ili pravne struke te najmanje 10 godina na rukovodećim poslovima.

Kandidati za ravnatelja moraju ispunjavati i opće uvjete za prijam u državnu službu, propisane Zakonom o državnim službenicima.

Natječaj je danas objavljen na internet stranicama Ministarstva financija i u Jutarnjem listu, a bit će objavljen i u Narodnim novinama i nakon te objave teče rok od osam dana za prijavu kandidata.

S kandidatima odnosno kandidatkinjama prijavljenim na javni natječaj, koji će ispuniti formalne uvjete, ministar financija ili osoba koju on ovlasti, provest će razgovor (intervju) radi utvrđivanja njihovih stručnih znanja, sposobnosti i vještina te dosadašnjih rezultata u radu. Na temelju rezultata provedenog razgovora, ministar će predložiti kandidata Vladi.

Trenutno je na čelu Porezne uprave kao vršitelj dužnosti Josip Lozančić, nakon što je razriješena Nada Čavlović Smiljanec na osobni zahtjev. Takvu odluku Vlada je donijela početkom svibnja, imenujući Lozančića privremenim ravnateljem Porezne uprave najdulje na šest mjeseci.

Inače, ovo je po prvi put da se za ravnatelja Porezne uprave raspisuje javni natječaj. To je u skladu s novim Zakonom o Poreznoj upravi, kojega je Sabor donio početkom prosinca 2013. godine. Tim je zakonom propisano da se ravnatelj Porezne uprave bira javnim natječajem na vrijeme od pet godina te da za ravnatelja može biti imenovana osoba koja, uz ispunjavanje općih zakonskih uvjeta, ispunjava i posebne uvjete, i to najmanje 10 godina na rukovodećim poslovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:05