STANJE EPIDEMIJE

Gotovo polovina osoba u izolaciji su učenici, u Istri na jedno zaraženo dijete čak 40 samoizoliranih

Stručnjaci smatraju da je razlog tome što se cijepilo 53 posto odraslog stanovništva, a djeca su se vratila u klupe
Ilustracija
 Boris Kovacev/Cropix

Gotovo polovinu svih osoba koje se nalaze u samoizolaciji čine učenici srednjih i osnovnih škola, a od ukupnog broja trenutačno aktivno oboljelih od covida-19, četvrtina je đaka.

Naime, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u ponedjeljak je u samoizolaciji bilo 9979 učenika, a ukupna brojka na taj je dan bila 20.966, što znači 47,5 posto. Prema podacima od utorka, pozitivan test na covid, odnosno oni kojima još nije istekla izolacija, na razini cijele zemlje imale su 7464 osobe, a od tog broja učenika je bilo 1811 ili 24,2 posto.

Prema ovim podacima evidentno je da je od početka školske godine broj oboljele djece u porastu, a za razliku od prošlih valova, sve je više oboljele djece u odnosu na odraslu populaciju. Proteklih je dana broj pozitivnih testova u djece bio veći nego u odraslim dobnim skupinama koje su prije imale bitno veći broj oboljelih. Stručnjaci navode kako je to očekivano jer su se djeca vratila u klupe i zatvorene prostore. U prilog širenju virusa među djecom ide i činjenica da je dominantan delta soj koji je bitno virulentniji nego izvorni wuhanski i britanski soj. Upravo zbog toga, za razliku od prošle godine kada je bilo vrlo malo transmisija virusa u učionici, odnosno da oboljeli učenik zarazi drugog učenika, sada nije takav slučaj. Što se tiče objašnjenja zašto je porastao broj oboljele djece u odnosu na odrasle, stručnjaci smatraju da je razlog to što se ipak cijepilo 53 posto odraslog stanovništva.

Osnovna i srednja

Prema podacima resornog Ministarstva, u ovom trenu, zbog samoizolacije ili izolacije, fizički, odnosno po A modelu, školu ne pohađa 11.790 djece, što čini 2,62 posto ukupnog broja djece.

Postoci djece u izolaciji i samoizolaciji relativno su slični kada se gleda srednja i osnovna škola. Naime, pozitivnih učenika u osnovnim školama u utorak je bilo 1027, a u srednjima 784. No, s obzirom na to da je učenika osnovnih škola dvostruko više, odnosno ima ih oko 300 tisuća, dok je srednjoškolaca oko 150 tisuća, postoci su slični. Za osnovnu školu je to 0,34, a za srednju 0,52 posto učenika. U samoizolaciji je nešto veći broj i mlađih i starijih. Srednjoškolaca je u samoizolaciji 4478, a osnovnoškolaca 6285 odnosno 2,09 posto.

Najviše odsutnih na nastavi zbog bolesti je u Zagrebu, 586, zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji njih 314, u Zagrebačkoj 135, dok u Istarskoj županiji aktivan covid-status ima 27 učenika.

U samoizolaciji je također najviše Zagrepčana - njih 4084, zatim 1089 Istrana te učenika iz Zagrebačke županije, njih 901. Zanimljivo je da, primjerice, Istarska županija ima mali broj oboljelih, dok im je u samoizolaciji znatno veći broj. Konkretno ispada da je na jedno zaraženo dijete u samoizolaciji njih 40. Kada se gleda na razini cijele zemlje, prosjek je 5,5 samoizolacija na jednog učenika. Više samoizolacija prema takvom izračunu ima među osnovnoškolcima gdje je na jednog zaraženog šest samoizolacija, dok je u srednjoj školi u prosjeku pet učenika u samoizolaciji.

Nepovoljna situacija

Da možemo očekivati daljnji porast ovih brojeva, govore i dnevni podaci. Naime, u posljednja 24 sata pozitivan PCR test imalo je 1812 građana. Među njima je 706 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je 87 na respiratoru. Broj preminulih narastao je za 13, tako da je od početka epidemije od covida ili uz covid preminulo čak 8539 osoba. Broj cijepljenih i dalje ne raste dovoljno brzo. Za razliku od brojnih europskih zemalja koje su prešle 80 posto cijepljenih, kod nas je situacija još uvijek relativno nepovoljna. Zaključno s 20. rujna cijepljeno je 44,10 posto ukupnog stanovništva, odnosno 52,93 posto odraslog stanovništva. Na dan 20. rujna utrošene su 6834 doze cjepiva, a od toga je 4291 osoba cijepljeno prvom dozom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:22